Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
jezelf zijn werk
© Christina Wocintechchat via Unsplash

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30 % ooit zijn/haar/hun C4 indienden omdat ze zichzelf niet konden zijn op hun job.

AHA: jezelf zijn op de werkvloer zorgt ervoor dat je productiever bent

Breng jij ook een achttal uur per dag op de werkvloer door? Dan is het maar te hopen dat jij daar jezelf kan zijn. Je anders voordoen om erbij te horen is niet alleen heel vermoeiend, maar ook funest voor je carrière. Zo blijf jij voortaan van negen tot vijf je authentieke zelf.

Dertig procent. Zoveel medewerkers dienden ooit hun C4 in omdat ze zichzelf niet konden zijn op de werkvloer, blijkt uit een onderzoek van PEW Research Center. Je goed in je vel voelen op je werk en er je authentieke zelf kunnen zijn heeft dan ook een enorme impact op je jobtevredenheid en werkgeluk.

Elke dag met een fijn gevoel kunnen gaan werken en je ware ik aan je collega’s durven tonen betekent immers minder stress en meer energie, want je hoeft niet constant te piekeren of je wel voldoet aan andermans verwachtingen en of je er wel bij hoort. Als je je op die manier gesteund voelt en jezelf kan zijn, neemt je welzijn toe, wat zowel je persoonlijke als professionele leven een boost geeft.

Professioneler en productiever

Je goed voelen en gelukkig zijn op je werk is voor ons natuurlijk dé ­­­prioriteit. Maar er is meer, want ­gelukkigere werknemers zijn vaak ook succesvollere werknemers. Werkgeluk maakt je namelijk ­productiever. Als je je authentieke zelf kan zijn, verspil je geen kost­bare energie aan ‘doen alsof’, maar kan je je volledig richten op je taken. Bovendien ben je gemotiveerder om je best te doen in je job en om te groeien als professional. Dat verhoogt niet alleen jouw productiviteit, maar ook die van je team. Bovendien kunnen je unieke ideeën en perspectieven net datgene zijn wat je team, manager of organisatie nodig heeft om innovatief te zijn en het verschil te maken in je werkveld. En dat zorgt er dan weer voor dat jouw carrière in de lift zit.

Sfeer en samenwerking

Er is ook goed nieuws voor de grote baas: werknemers die zichzelf kunnen zijn, zijn ook loyaler aan hun werk en blijven langer in hetzelfde bedrijf werken. Ook de collega’s delen in de winst. Hangt er namelijk een open en authentieke werksfeer in de organisatie? Dan is het directe resultaat daarvan een betere samenwerking en vlottere communicatie. Dat zorgt op z’n beurt voor een positieve en productieve werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.

Je unieke zelf

Nog één open kantoordeur intrappen: jij bent uniek. Door jezelf te zijn, breng je dus ook unieke ideeën en perspectieven mee die bijdragen aan de creativiteit in je werk of binnen het team. Verschillende perspectieven leiden tot innovatieve oplossingen en helpen jou én het bedrijf om voorop te blijven lopen in de markt.

Je bent niet alleen

Hoewel het vaak zo kan voelen, ben je heus niet de enige die het soms moeilijk heeft op de werkvloer. Vijf van onze lezers en lezeressen getuigen over hun toxische ervaringen, maar ook over goede werkplekken die bewijzen dat het ook anders kan!

Homofobe grappen.

Sophie (29): ‘Ik ben lesbisch en al ­jaren geout bij mijn vrienden en ­familie, maar op mijn vorige job ­voelde ik me voortdurend gedwongen om mijn geaardheid te verbergen. Er werden tijdens de middagpauze bijvoorbeeld regelmatig ­homofobe grappen en opmerkingen gemaakt, en ik was bang dat ik het respect van die collega’s zou verliezen als ik eerlijk was over de relatie met mijn vriendin. Ik kreeg er veel stress van en voelde me elke dag meer geïsoleerd. Het ging zelfs zo ver dat ik een “nepvriend” verzon om vragen van collega’s te ontwijken. Uiteindelijk kon ik het niet meer aan en besloot ik ontslag te nemen. Het was een zware tijd, maar het opende mijn ogen voor het belang van een inclusieve werkplek.’

Wederzijds respect.

Maya (34): ‘Als vrouw in de techindustrie was ik altijd op mijn hoede voor seksisme en vooroordelen. Maar bij mijn huidige werkgever is de cultuur enorm ondersteunend en inclusief. Ik kreeg na drie jaar in de organisatie de kans om te promoveren en ben nu de teamleider van een team van vier mannen die heel respectvol en gemotiveerd zijn. Dat is een verfrissende ervaring die mijn zelfvertrouwen serieus heeft opgekrikt.’

Onbegrip.

Laura (27): ‘Ik werk al jaren in de marketingsector, maar bij een vorige werkgever voelde ik me niet goed. Ik heb ADD en dyslexie, en hoewel ik mezelf door de jaren heen heel wat copingtechnieken heb aangeleerd, heeft dat soms wel een impact op mijn werk. Zo is het altijd beter dat een collega mijn presentaties of dossiers nog even naleest, maar op die vorige werkplek stonden mijn collega’s daar niet om te springen. Elke minuut die zij iets extra’s moesten doen, was er een te veel. Daardoor moest ik vaak teksten indienen waarvan ik niet zeker was of die wel in orde zouden zijn. Ook qua werkorganisatie wilde iedereen op dat kantoor vooral z’n eigen gewoonten kunnen behouden, wat voor mij heel uitputtend was aangezien ik er geen structuur en al zeker geen begrip vond. Heel vermoeiend en stresserend was dat. Het duurde dan ook maar zes maanden voor ik via een heel inclusief uitzendkantoor een nieuwe werkgever vond, waarbij geen moeite te veel is om ervoor te zorgen dat ik de beste versie van mezelf kan zijn.’

Uitsluiting.

Dennis (39): ‘Als single papa voelde ik me vaak buitengesloten op mijn vorige werkplek. Mijn collega’s maakten opmerkingen over mijn gebrek aan beschikbaarheid en toewijding omdat ik regelmatig vroeger moest vertrekken om mijn kinderen op te halen, terwijl ik die tijd altijd netjes inhaalde zodra ik thuis was en mijn laptop weer kon openen. Ik werkte vaak zelfs extra lang ter compensatie, maar zonder extra waardering. Resultaat? Een burn-out. Uiteindelijk ­besloot ik ontslag te nemen.’

Vooroordelen.

Siet (31): ‘Ik ben me ervan bewust dat als ik over straat loop, mensen me gezien hebben. Ik heb felrood haar, best wat tattoos en piercings, en een kledingstijl die je niet meteen klassiek kan noemen. Wat mensen meestal niet verwachten, is dat ik advocaat ben. In het verleden had ik soms het gevoel dat mijn look me hinderde bij het solliciteren, tot ik bij mijn huidige werkgever op gesprek mocht gaan en die zich simpelweg focuste op mijn kunnen en niet op mijn uiterlijk. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn, toch?’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '