Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Tip: kijk op het etiket naar het aantal suikers.

AHA: deze kazen kan je wel eten als je lactose-intolerant bent

Een cheese lover met een lactose-intolerantie, het lijkt wel een vloek van het universum. Als jij lactose-intolerant bent voel je je waarschijnlijk genoodzaakt om die hartige lekkernij uit je dieet te verbannen, omwille van de ongemakken na de maaltijd. Maar hé, wist je dat je sommige kazen gewoon wel kan eten? Dit is hoe je weet welke kazen jij op je kaasplank mag leggen.

Hoe werkt het?


Iedere kaas bevat zowel lactose (melkzuiker) als zuursel (melkzuurbacteriën). Tijdens het rijpingsproces wordt de lactose in de kaas omgezet in melkzuur door de melkzuurbacteriën. Dat verklaart waarom verschillende kazen een andere hoeveelheid lactose bevatten. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe minder lactose er nog overblijft.

Tip: kijk naar de suikers


Lactose is een suiker en valt dus onder de koolhydraten. Om te weten hoeveel lactose er nog in een bepaalde kaas zit, kijk je dus gewoon op de verpakking naar de hoeveelheid koolhydraten of suikers. Bij een jonge kaas, bijvoorbeeld feta, kan dat oplopen tot 6 gram suiker per 100 gram kaas. Ook romige kazen zoals ricotta en cottage cheese bevatten doorgaans veel lactose. Bij oudere en harde kazen, bijvoorbeeld belegen Gouda, gerijpte cheddar, parmezaan of blauwe kaas, is het aantal suikers meestal minder dan 0,5 gram. Bij sommige producten geeft het etiket zelfs aan dat de kaas 0,0 suikers bevat, in dat geval is de hoeveelheid lactose verwaarloosbaar.

Tolerantie


Let wel op, er blijft in de meeste gevallen altijd nog een heel klein beetje lactose over. De meeste mensen met een intolerantie kunnen een kleine hoeveelheid lactose per dag verdragen en kunnen zo’n kazen met een laag lactosegehalte dus gewoon zonder probleem eten. Ben je extreem intolerant, dan kan je hierover beter eerst even je arts raadplegen. Hij kan je vertellen of je lichaam dit al dan niet zal kunnen verwerken.

Het spreekt ook voor zich dat als je een kaas met een laag lactosegehalte eet, je dat nog steeds best met mate doet. Hoe meer kaas je eet, hoe meer lactose je binnenkrijgt. Een kaasplankje met de juiste kazen kan dus waarschijnlijk wel, maar als je twijfelt neem je voor de zekerheid toch maar beter een supplement dat lactase bevat, dat zal je lichaam helpen om de ingenomen lactose af te breken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '