Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
menstruatiecyclus
© Unsplash

Omdat je je niet in elke fase even energiek en happy voelt.

Zo stem jij je levensstijl beter af op je menstruatiecyclus

De redactie

Hoewel je cyclus écht een impact heeft op hoe jij je fysiek en mentaal voelt, blijven we dag in, dag uit meehollen in de ratrace, zonder gehoor te geven aan wat ons lijf daarvan vindt. Hoog tijd om daar (op z’n minst een beetje) verandering in te brengen. Een paar kleine veranderingen en een beter bewustzijn van je cyclus kunnen al héél veel voor je doen.

Op je best door de menstruatiefase.

Typisch menstruatiefase?

– Laag niveau van oestrogeen en progesteron.

– Fysieke symptomen kunnen vermoeidheid, krampen en een laag energieniveau zijn.

Hoe pas je je aan?

Je werk: plan rustigere werkdagen met minder veeleisende taken. Geef jezelf de ruimte om pauzes te nemen en focus op administratieve taken of planning.

Voeding: eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer (zoals rood vlees, spinazie en peulvruchten) om het bloedverlies te compenseren. Drink veel ­water en vermijd zout om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Sport: kies voor lichte ­lichaamsbeweging zoals wandelen, yoga of stretching om krampen te verlichten en je energieniveau te ondersteunen. Voor sommige vrouwen zijn de laatste dagen van hun menstruatie wél energieke dagen. Bouw de intensiteit gerust op als dat wel goed voelt voor jou.

Je sociale leven: geef jezelf toestemming om sociale ­verplichtingen te skippen en kies voor rustige, ontspannende ­activiteiten. Self-care is alles nu.

Je seksleven: de een ervaart minder zin in seks, terwijl de ander het juist prettig vindt. Communiceer met je partner en doe wat goed voelt. Weet wel: menstruatieseks kan zelfs je krampen verlichten.

Op je best door de folliculaire fase.

Typisch folliculaire fase?

– Oestrogeenniveau stijgt.

– Energieniveau en stemming verbeteren.

– Toename van cognitieve ­helderheid en creativiteit.

Hoe pas je je aan?

Je werk: plan intensieve en creatieve taken in deze periode. Dit is een goede tijd voor brainstormsessies, het starten van nieuwe projecten en netwerken.

Voeding: eet een gebalanceerd dieet rijk aan proteïnen (kip, eieren, peulvruchten), gezonde vetten (avocado, noten, zalm) en complexe koolhydraten (volkoren granen, knollen en wortelgroenten). Voeg veel groenten en fruit toe voor energie.

• Sport: dit is een goede tijd voor intensieve trainingen zoals cardio, krachttraining of groepslessen. Je lichaam herstelt sneller en je hebt meer uithoudingsvermogen. Daarom bouw je in deze fase ook makkelijker ­spieren en conditie op.

Je sociale leven: plan sociale activiteiten en netwerkevenementen. Je zal je energiek en sociaal voelen, wat perfect is voor nieuwe connecties en ervaringen.

Je seksleven: je seksdrive kan stijgen door de toename van oestrogeen. Experimenteer met nieuwe vormen van intimiteit en geniet van een verhoogd seksueel verlangen.

Op je best door de ovulatiefase.

Typisch ovulatiefase?

– Oestrogeenpiek en een stijging van het luteïniserend hormoon (LH).

– Maximale vruchtbaarheid.

– Hoogtepunt van energie, ­stemming en libido.

Hoe pas je je aan?

• Je werk: gebruik deze tijd voor presentaties, belangrijke vergaderingen en besluitvorming. Je communicatievaardigheden en zelfvertrouwen zijn op hun hoogtepunt.

• Voeding: eet licht en voedzaam, met veel groenten, fruit en proteïnen. Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten (zoals ­bessen en groene thee) kunnen helpen je energieniveau te behouden.

• Sport: waag je aan nieuwe en uitdagende work-outs of sportwedstrijden. Je lichaam kan meer aan en je zal genieten van de intensiteit.

• Je sociale leven: plan activiteiten waarbij je nieuwe mensen ontmoet en je sociaal en zelfverzekerd voelt. Dit is een geweldige tijd voor daten of sociale bijeenkomsten.

• Je seksleven: je libido is waarschijnlijk het hoogst. Dit is een ideale tijd voor seksuele exploratie en intimiteit. Communiceer met je partner over je wensen en geniet van de verhoogde gevoeligheid en opwinding, maar doe het natuurlijk wel veilig als je geen baby’s wil (al doe je dat natuurlijk beter altijd).

Op je best door de luteale fase.

Typisch luteale fase?

Progesteronniveau stijgt.

Mogelijke PMS-symptomen ­zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel.

Energieniveau kunnen fluctueren.

Hoe pas je je aan?

• Je werk: focus op het afwerken van lopende projecten en administratieve taken. Probeer stressvolle situaties en veel­eisende taken te vermijden.

• Voeding: eet voedingsmiddelen rijk aan magnesium (donkere bladgroenten, noten en zaden) en B-vitaminen (volkorengranen en peulvruchten) om PMS-symptomen te verlichten. Beperk zout, cafeïne, alcohol en suiker om nog meer stress, moodswings en een opgeblazen gevoel te verminderen.

• Sport: doe aan matige ­lichaamsbeweging, zoals yoga, fietsen of wandelen. Focus op activiteiten die stress verlichten en je humeur verbeteren. Je lichaam is in deze fase ook wat gevoeliger voor blessures, dus verg niet te veel van jezelf.

• Je sociale leven: geef prioriteit aan zelfzorg en ontspanning. Beperk sociale verplichtingen als je je overweldigd voelt en kies voor rustige, gezellige ­bijeenkomsten met vrienden.

• Je seksleven: je libido kan ­variëren. Communiceer openlijk met je partner over je behoeften en voel je vrij om meer ­rustige en intieme momenten te delen. Experimenteer met zachte aanrakingen en knuffelen als je minder zin hebt in seks. Volgende week kan je dan weer van jetje geven.

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '