3. Hoe meer je kauwt, hoe minder je maag je eten nog moet verkneden.
7 manieren waarop jij liever kan zijn voor je buik
De darmen, ze krijgen niet voor niets de bijnaam ‘je tweede brein’. Het veel te ondergewaardeerde orgaan heeft immers een grote impact op hoe het met je gaat. En niet alleen op de wc. Wij delen graag 7 manieren waarop jij liever kan zijn voor je buik.
Eet gevarieerd
Het klinkt zo simpel, maar toch doen we het niet altijd. Zorg voor een gevarieerde voeding door elke dag groenten, fruit, eiwitten (vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, noten, zaden…) en koolhydraten (volkorenpasta, volkorenbrood, volkorenrijst…) op het menu te zetten en weg te blijven van eentonige maaltijden. Vind je het moeilijk om van je gekende recepten af te stappen? Scheur dan elke week de culipagina’s uit je Flair en hang ze op in je keuken of verzamel ze in een map. Zo heb je elke week nieuwe inspiratie
Vermijd sterk bewerkte en suikerrijke producten
Sterk bewerkt eten met veel suiker, zoals koekjes, snoep en bewerkte charcuterie, zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Ze zijn een speeltuin voor slechte bacteriën, die zich zo beter in je darmen kunnen nestelen en het goede werk van je probiotica ondermijnen.
Eet probiotische voeding
Bij je apotheker vind je probiotica in de vorm van een pilletje, maar ook met de juiste voedingsmiddelen kan je een extra shot probiotica aan je dagelijkse voeding toevoegen. Denk daarbij aan gefermenteerde yoghurt, kefir, zuurkool, tempé, kimchi, miso en augurken.
Eet aandachtig
Iedereen heeft het druk, en daardoor nemen we niet altijd voldoende tijd om rustig te eten. Nochtans is dat heel belangrijk voor je darmen. Door trager te eten en goed te kauwen, raken niet alleen je zintuigen meer geprikkeld en geniet je niet alleen meer van die verse, gevarieerde maaltijd die je maakte, je helpt je spijsvertering ook al een heel eind op weg. Hoe meer je kauwt, hoe minder je maag je eten nog moet verkneden. Zo sta je instant een hapje voor.
Drink voldoende water
Niet alleen je darmen, maar al je organen hebben er baat bij dat je je voldoende hydrateert. Drink elke dag anderhalve tot twee liter water. Dat kan in z’n pure vorm, maar je kan ook opteren voor thee, zelfgemaakte icetea, (een beperkte hoeveelheid) zwarte koffie of gepimpt water met fruit en/of kruiden erin.
Beweeg meer
Naast gezonde en gevarieerde voeding is ook beweging essentieel voor de goede gezondheid van je tweede brein. Lichaamsbeweging ondersteunt de doorbloeding van de darmen. Het stimuleert de samentrekkende bewegingen van de darmen die nodig zijn voor een goede werking van heel je spijsverteringssysteem. Zo worden de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verbeterd. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat je als volwassene elke week zeker 2,5 uur aan matig intensieve beweging moet doen, idealiter verspreid over verschillende dagen. Denk aan wandelen, fietsen, yoga, een lichte work-out… Meer mag natuurlijk ook.
Gun je guts genoeg rust
Tot slot vormen rust en ontspanning de derde essentiële bouwsteen van een gezonde spijsvertering. Je gunt je buik die rust het best op verschillende manieren, in de eerste plaats door niet voortdurend te zitten knabbelen. Gun je verteringsstelsel na het eten een tijdje rust om z’n werk te kunnen doen in plaats van het constant nieuwe snacks te laten verwerken. Daarnaast is ook ontspanning essentieel. Hoe minder stress je hebt en hoe relaxter je bent, hoe beter je spijsvertering kan draaien. Acute stress legt je spijsverteringsstelsel plat, terwijl chronische stress het dan weer langdurig in de war kan brengen. Daarom is voldoende qualitytime nemen om goed voor jezelf te zorgen en te ontspannen enorm belangrijk. Doe eens een ademhalingsoefening, kanaliseer je stress tijdens een pittige work-out, ga eens wandelen in de natuur of omring je met de mensen van wie je houdt en die je een fijn en relaxed gevoel geven. Tot slot is ook je nachtrust een belangrijk moment voor je spijsverteringsstelsel om even te resetten, want op momenten zonder actie neemt je lichaam de tijd om te herstellen.
Tekst: Elien Geboers
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier