Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Gij zult oordelen loslaten.

De 10 luistergeboden van een écht luisterend oor

Wil je een (nog) betere luisteraar worden? Volg dan de tien luistergeboden van Evy Gruyaert, die jou helpen om je luisterskills naar een hoger niveau te tillen. Pas ze toe, en ervaar hoe écht verbinden jou en je gesprekspartners gelukkiger maakt.

Evy Gruyaert wil benadrukken in haar nieuwe boek ‘Waarom luisteren gelukkig maakt’ dat écht luisteren je gesprekspartner én jou gelukkiger maakt. Deze luistergeboden helpen je alvast verder.

Gij zult twee oren, één mond gebruiken.

Praat minder en luister meer. Dat klinkt simpel, maar hoe vaak betrap je jezelf erop dat je in de helft van iemands verhaal al denkt aan wat je dadelijk gaat antwoorden? Laat dat los. Stel je liever op als een spons: absorbeer het verhaal van de ander voordat je reageert.

Gij zult volledig aanwezig zijn.

Drie woorden: Stop. Met. Multitasken. Leg je telefoon, laptop of to-dolijstje weg en focus op de persoon voor je. Oprechte aandacht is een van de grootste geschenken die je iemand kan geven. Zelfs een korte blik op je scherm kan een gesprek abrupt bevriezen.

Gij zult oordelen loslaten.

We zijn allemaal geneigd om snel te oordelen, dat zit in onze menselijke aard: ‘Ik weet al waar dit naartoe gaat’ of: ‘Dat had ik zelf zoveel beter aangepakt’. Maar luisteren betekent openstaan voor het perspectief van de ander, zonder meteen een mening te vormen. Denk dus liever: ‘Wat kan ik hiervan leren?’ in plaats van: ‘Wat vind ik hiervan?’

Gij zult open vragen stellen.

Vermijd gesloten vragen die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn. Vraag in plaats daarvan: ‘Hoe voelde dat voor je?’ of ‘Wat gebeurde er daarna?’ Open vragen stimuleren verdieping en laten zien dat je écht betrokken bent.

Gij zult comfortabel zijn met stiltes.

Stilte kan ongemakkelijk voelen, maar het is vaak nodig om dieper in een gesprek te komen. Geef de ander tijd om na te denken of emoties te verwerken. Een korte stilte kan soms meer zeggen dan duizend woorden.

Gij zult samenvatten en spiegelen.

Herhaal af en toe wat je gehoord hebt, zoals: ‘Dus je zegt dat je je daar gefrustreerd over voelde?’ Zo toon je dat je luistert, en het helpt ook om eventuele misverstanden te voorkomen. Mensen voelen zich dan gezien en begrepen.

Gij zult geen ongevraagd advies geven.

Hoe verleidelijk ook, je gesprekspartners willen vaak helemaal niet dat je hun probleem zo snel mogelijk oplost. Ze willen gewoon gehoord worden. Vraag liever: ‘Wil je dat ik meedenk, of wil je het gewoon even kwijt?’

Gij zult op non-verbale signalen letten.

Luisteren doe je niet alleen met je oren, maar ook met je ogen. Let op lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en toonhoogte. Soms vertellen die signalen meer dan woorden. Bijvoorbeeld: ‘Je zegt dat je oké bent, maar ik zie aan je houding dat je je ergens zorgen over maakt.’

Gij zult uw ego thuislaten.

Niet elk verhaal heeft een link met jouw leven nodig. ‘O, dat herken ik, want bij mij gebeurde…’ kan het gesprek snel uit de rails doen lopen. Laat het verhaal van de ander eens centraal staan en weersta de drang om alles terug te brengen naar jezelf. Natuurlijk mag jij later zelf ook iets vertallen.

Gij zult ook naar uzelf luisteren.

Sta stil bij wat het gesprek met jou doet. Merk je dat je energie krijgt, of voel je je net overweldigd? Zorg goed voor jezelf en wees eerlijk over je grenzen. Soms kan je beter zeggen: ‘Ik wil graag luisteren, maar laten we een moment plannen waarop ik er volledig voor je kan zijn, want nu lukt dat even niet voor mij.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '