Ben jij soms onzeker over je doen en kunnen op je werk?
In 5 stappen naar meer zelfvertrouwen op de werkvloer
Op de werkvloer lijkt het soms taboe om toe te geven dat we ons onzeker voelen. Alsof het niet oké is om te twijfelen, terwijl we stiekem allemaal weten dat er niemand is die altijd alles onder controle heeft. En toch, hoeveel mensen hoor je nu écht open zijn over hun onzekerheden tijdens een vergadering? Precies, niemand.
Zelfvertrouwen, of het gebrek daaraan, blijft vaak onbesproken op de werkvloer terwijl het zó belangrijk is voor ons functioneren en succes. Experte in (zelf)leiderschap en werkgeluk Karina Klaassen schreef een boek rond het taboe: ‘Mind Your Confidence, Mind Your Business’. Wij vroegen haar om in enkele stappen uit te leggen hoe je dat kan boosten.
‘Zelfvertrouwen is de basis voor alles wat je doet’, verduidelijkt ze. ‘Als ik een workshop geef, steekt iedereen zijn hand op als ik vraag wie er meer zelfvertrouwen kan gebruiken.’ Maar er is goed nieuws, want dat zelfvertrouwen kan je trainen. En wel zo.
Luister naar je innerlijke stem.
‘We hebben allemaal die stem in ons hoofd die fluistert: ‘Ben ik hier wel goed genoeg voor?’ Dat stemmetje is niet het probleem op zich – het is normaal om soms te twijfelen. Het probleem ontstaat wanneer we dat stemmetje blindelings geloven.
De eerste stap naar meer zelfvertrouwen is die innerlijke stemmen leren herkennen. Luister naar wat ze zeggen, schrijf het op en vraag jezelf af of het wel echt zo is. Vaak merk je dat die twijfels eerder gebaseerd zijn op angst dan op de realiteit. Zodra je je hiervan bewust bent, krijg je weer controle over je gedachten en kan je die stem bijsturen.’
Verbreed je comfortzone.
‘We voelen ons allemaal het fijnst in onze comfortzone, het voelt veilig en vertrouwd. Maar groei vindt juist plaats als je die grenzen durft te verleggen. Je hoeft niet per se uit je comfortzone te stappen, je kan je comfortzone beter vergroten.
Begin klein: stel een vraag in een vergadering, bied aan om een presentatie te geven, of zeg ‘ja’ tegen die uitdaging waar je eerst ‘nee’ tegen zou zeggen. Elke stap buiten je veilige bubbel, hoe klein ook, helpt je om zelfvertrouwen op te bouwen.’
Omarm je fouten.
‘Fouten maken is doodeng. Niemand vindt het leuk om een fout te maken op het werk, maar het is juist uit fouten dat we het meest leren. In plaats van jezelf neer te halen wanneer iets niet gaat zoals gepland, kan je jezelf afvragen wat je eruit kan halen.
En nee, je fouten zijn niet het einde van de wereld. Mensen die hun fouten omarmen, leren sneller en krijgen sneller vertrouwen in zichzelf. En laten we eerlijk zijn: fouten maken je menselijk en authentiek.’
Stel duidelijke grenzen.
‘Het stellen van grenzen is niet egoïstisch, het is juist essentieel. Het zorgt ervoor dat je je energie beter beheert en jezelf niet kwijtraakt in het pleasen van anderen. Leer dus om ‘nee’ te zeggen waar nodig.
Hoe beter jij je grenzen bewaakt, hoe meer respect je krijgt van anderen én jezelf. En dat gevoel van zelfrespect? Dat is de basis voor duurzaam zelfvertrouwen.’
Kijk met meer compassie naar jezelf.
‘Deze stap is misschien wel de allerbelangrijkste: wees lief voor jezelf. Het is zo makkelijk om jezelf te bekritiseren als dingen niet gaan zoals je had gehoopt. Maar als je écht zelfvertrouwen wil ontwikkelen, moet je jezelf met meer compassie behandelen.
Zie jezelf als je beste vriendin. Zou je haar afkraken als ze een fout maakt? Natuurlijk niet. Dus gun jezelf dezelfde vriendelijkheid en ruimte om te groeien. Zelfvertrouwen ontstaat niet door perfect te zijn, maar door jezelf te accepteren. Inclusief je imperfecties.’
Wil je graag zelf aan de slag om meer zelfvertrouwen te bouwen? Check dan Karina’s gloednieuwe boek ‘Mind Your Confidence, Mind Your Business’.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier