Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
menstruatiecyclus
© Ivana Cajina via Unsplash+

4. Hou bij welke fysieke en emotionele symptomen je ervaart doorheen je cyclus.

Je menstruatiecyclus in kaart brengen in 4 stappen

De redactie

Jezelf een giga reep chocolade gunnen als je je regels hebt, is altijd een goed idee. Maar je leven afstemmen op je menstruatiecyclus kan nog een stapje verder gaan. Dit is hoe je aan de hand van vier stappen je menstruatiecyclus in kaart kan brengen.

On the agenda.

De lengte van je cyclus observeren en patronen in je menstruatie of symptomen zoals PMS herkennen gaat het makkelijkst als je een menstruatiekalender bijhoudt. Dat kan in een papieren agenda, maar nu zijn er ook apps die voorspellen wanneer je regels zullen starten, berekenen wanneer je eisprong plaatsvindt, je informeren over de symptomen… Onze favoriete is Flo, maar probeer er een paar en ontdek welke voor jou werkt.

It’s getting hot in here.

Elke ochtend je ­basale lichaamstemperatuur meten kan helpen bij het timen van je ovulatie. Je lichaams­temperatuur stijgt namelijk lichtjes na je eisprong door de toegenomen progesteronproductie.

Slippery when wet.

Het is doodnormaal dat je vagina slijm uitstoot. Wat ook heel normaal is, is dat de samenstelling en hoeveelheid van dat cervicale slijm verandert tijdens de fases van je cyclus. Direct na de menstruatie zal het slijm over het algemeen dikker en plakkerig zijn. Begint de folliculaire fase, dan wordt het vaak melkachtig of romig en krijgt het een lotionachtige feel. Rond je eisprong wordt het meestal helder, waterig en rekbaar en neemt de hoeveelheid ook toe. In de luteale fase, na de ovulatie dus, verandert het slijm vaak weer in een meer romig goedje. Het kan ook troebel of wit worden.

I’ve got a feeling.

Last but not least: registreren hoe jij je voelt, welke symptomen je ervaart en welke signalen je lichaam je stuurt tijdens de verschillende fases van je cyclus is dé manier bij uitstek om jezelf beter te leren kennen en ook beter te leren ‘samenwerken’ met je lichaam. Zo kan je in je agenda of in je menstruatie-app zaken als fysieke symptomen zoals buikkrampen of hoofdpijn, maar ook emotionele veranderingen zoals stemmingswisselingen of vermoeidheid bijhouden. Door al die informatie bij te houden krijg je een beter inzicht in je cyclus en kan je je dagelijkse ­activiteiten en je levensstijl beter ­afstemmen op de verschillende fasen ervan.

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '