Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
mentale gezondheid
© Unsplash

Wij zetten de meest opvallende en helaas ook schrijnende cijfers over onze mentale gezondheid op een rijtje.

Meer dan 30 % van de jonge vrouwen worstelt met angstsymptomen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Onder het motto ‘Geen kopzorgen, maar voor je kop zorgen’ zetten we bij Flair World Mental Health Day in de kijker. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met onze mentale gezondheid? Niet goed, zo blijkt uit het laatste gezondheidsrapport van Sciensano.

Sinds de start van de coronapandemie neemt Sciensano COVID-19-gezondheidsenquêtes af. Eerder dit jaar publiceerde het onderzoekscentrum voor volksgezondheid de laatste nieuwe cijfers in een tiende rapport. En hoewel die cijfers er in vergelijking met de eerste rapporten al iets beter uitzien, zijn ze nog steeds ontzettend schrijnend.

Meer dan 30 % van de jonge vrouwen worstelt met angstymptomen.

Maar liefst 33,5 % van de Belgische vrouwen tussen de 18 en 29 jaar wordt getroffen door angstsymptomen. Bij jonge mannen komt angst minder vaak voor: 14 % van hen vertoont tekenen van een een angststoornis. Depressieve stoornissen komen dan weer evenveel voor bij jonge vrouwen als bij jonge mannen: 26 % van de respondenten tussen de 18 en 29 jaar gaf aan er last van te hebben.

20 % van de volwassen kampt ooit met zelfmoordgedachten.

20 % van de respondenten gaf aan ooit al met zelfmoordgedachten te hebben rondgelopen. Bijna 15 %. van de jongvolwassenen duidde daarbij aan dat die gedachten vaker voor en tijdens de pandemie voorkwamen. Van de personen die aangaven dat ze vóór de pandemie zelfmoordgedachten hadden, gaf 28,5 % aan ooit een zelfmoordpoging ondernomen te hebben. Van de personen die aangaven tijdens de pandemie zelfmoordgedachten te hebben gehad (10,5 %), ondernam iets meer dan 7 % een zelfmoordpoging.

Meer dan 20 % van de jongvolwassenen is niet tevreden.

Sommige cijfers in het rapport zijn ook troostend: 17 % van de resondenten gaf aan momenteel niet tevreden te zijn met hun leven. Eind vorig jaar was dat nog 34 %. Máár er is nog werk aan de winkel. Het zijn vooral jongvolwassenen die niet helemaal jolig rondlopen: maar liefst 24 % van hen gaf aan niet echt tevreden te zijn met hun leven.

Bijna 15 % van de ouders heeft een hoog risico op een burn-out.

Voor het eerst legde Sciensano ook enkele vragen aan ouders voor rond parentale burn-outs. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 15 % van hen burned-out is of een een hoog risico heeft op een burn-out. Ook hier ligt dat cijfer bij de vrouwelijke respondenten (18 %) beduidend hoger dan bij de mannen (11 %). Nog opvallend: alleenwonende ouders hebben iets meer kans op parentale burn-out (20 %) dan ouders die samenwonen (14 %).

22 % voelt zich enorm eenzaam.

Op de vraag of ze zich ernstig eenzaam voelen, antwoordde maar liefst 22 % van de respondenten positief. 32 % voelt zich dan weer matig eenzaam. Helaas is er ook hier een piek bij de jongvolwassenen: 30 % van hen voelt zich ernstig eenzaam.

Heb je vragen over zelfdoding of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '