'De beelden zullen confronterend zijn. Maar ze tonen ook dat slachtoffers niet opgeven.'
#MeToo, de expo: Brusselse studentes willen taboe rond seksueel grensoverschrijdend gedrag doorbreken met tentoonstelling
Vier Brusselse studentes die elk afzonderlijk het slachtoffer werden van een aanranding, organiseren volgende week een tentoonstelling in Etterbeek om de taboesfeer rond seksueel grensoverschrijdend gedrag te doorbreken. ‘We zijn geen zielige slachtoffers van wie het leven is gestopt. We gaan verder en komen er krachtiger uit.’
Enkele weken nadat de horrorverhalen rond filmmagnaat Harvey Weinstein wereldkundig werden gemaakt door menig Hollywoodactrice en de storm rond de daaropvolgende hashtag #MeToo is gaan liggen, organiseren vier studentes aan de Vrije Universiteit Brussel een tentoonstelling met de veelzeggende titel ‘No, we’re not broken‘.
Initiatiefneemster Selma Bouillard werd zelf vier jaar geleden verkracht door een goede vriend.
Net zoals de drie jonge vrouwen met wie ze de expo organiseert, was initiatiefneemster Selma Bouillard vier jaar geleden slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In mei plakte ze de volledige universiteitscampus in Etterbeek vol met posters waarop haar alter ego Luna werd afgebeeld met kleefband op de mond waarop ‘I said no’ stond geschreven. Onderaan de afbeelding vatte Bouillard samen wat haar overkwam: ze werd verkracht door een goede vriend.
Vier jaar lang zweeg de Brusselse studente in alle talen, maar dankzij de posters kon ze naar eigen zeggen haar geheim eindelijk delen met de buitenwereld. ‘Ik kon dit overwinnen en weer gelukkig worden. Nu wil ik anderen helpen om hulp te zoeken en hun geluk terug te vinden’, aldus Bouillard in De Standaard.
‘De beelden zullen confronterend zijn. Maar ze tonen ook dat slachtoffers niet opgeven.’
Zes maanden na haar posteractie gaat Selma samen met drie vriendinnen een stapje verder met de fototentoonstelling ‘No, we’re not broken’. De expo bestaat uit zeventien foto’s waarop slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag afgebeeld staan met handgeschreven boodschappen op de huid. ‘Elk slachtoffer heeft een woord of een spreuk gekozen en het lichaamsdeel dat hij/zij wilde laten zien‘, staat er te lezen op de Facebookpagina van het evenement.
We zijn geen zielige slachtoffers van wie het leven is gestopt. We gaan verder en komen er krachtiger uit.
‘Rond seksueel overschrijdend gedrag hangt nog altijd een taboesfeer’, meent Bouillard. ‘Die willen we doorbreken. Aan de universiteiten, maar ook daarbuiten. Er komen altijd initiatieven, maar die hebben dikwijls weinig zichtbaar resultaat. De beelden zullen confronterend zijn. Maar ze tonen ook dat slachtoffers niet opgeven. We zijn geen zielige slachtoffers van wie het leven is gestopt. We gaan verder en komen er krachtiger uit.’
‘No, we’re not broken’ vindt plaats van 13 tot en met 16 november op de ULB- en de VUB-campus in Etterbeek. Meer info vind je hier.
Bron: De Standaard; Foto’s: Chloé DM en Luna’s Story via Facebook
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier