Van onze emotionele balans tot de kracht van vriendschappen.
7 mooie dingen die je kan leren uit ‘Inside Out 2’
‘Nog nooit heb ik mij zo begrepen gevoeld door een film’: zo omschreef tv-redactrice Ysaline ‘Inside Out 2’ in één zin. Dat wil wel iets zeggen over de verhaallijn als je ‘t ons vraagt. De langverwachte opvolger van de animatiefilm neemt ons dan ook opnieuw mee in de complexe wereld van menselijke emoties. Wij sommen zeven mooie dingen op die je kan leren uit de nieuwe Pixarfilm.
In ‘Inside Out 2’ zien hoe Riley opgegroeid is tot een tiener. Enter: de pubertijd. De emoties die haar vanbinnen en vanbuiten kennen – Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet – worden ‘s nachts opgeschrikt door nieuwe emoties. Ook Jaloezie, Schaamte, Onzekerheid en Verveling zijn nu van de partij in het hoofd van Riley. En dat zorgt voor heel wat nieuwe ervaringen.
Emoties die wel erg herkenbaar zijn voor ieder onder ons. We kunnen dan ook met gemak een aantal mooie dingen uit de film leren.
Emotionele balans is belangrijk.
‘Inside Out 2’ benadrukt dat echt álle emoties – Plezier, Angst, Woede, Afkeer, Verdriet, Jaloezie, Schaamte, Onzekerheid én Verveling – essentieel zijn voor een gezond emotioneel leven. Het is zelfs zo dat als je die gevoelens gaat onderdrukken of negeren, je zorgt voor een onevenwichtigheid en uiteindelijk in de problemen komt omdat je niet luistert naar je lichaam. Het is zo belangrijk om alle emoties te omarmen en te erkennen.
Verandering hoort bij het leven.
Of je nu in de pubertijd zit, je eerste job begint of de overgang maakt naar tram drie: veranderingen zijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Riley leert dat hoewel veranderingen vaak eng en ongemakkelijk zijn, ze ook kansen bieden voor persoonlijke groei en zelfontdekking. En dat is heel belangrijk.
Communicatie is key.
Nog zo’n terugkerend thema in ‘Inside Out 2’ is de waarde van open en eerlijke communicatie. Doordat ze stilaan leert om haar emoties te delen met vrienden en familie, ontdekt Riley dat ze er niet alleen voor staat en dat steun en begrip vaak dichterbij zijn dan ze denkt.
Zelfacceptatie maakt je sterk.
Riley leert dat het oké is om soms boos, verdrietig of angstig te zijn. Het accepteren van die specifieke ‘engere’ gevoelens maken haar net sterker en veerkrachtig. Of je de film nu gaat kijken als kind of als volwassene: het is nog steeds fijn om zo nu en dan te horen te krijgen dat die emoties nu eenmaal deel van het leven uitmaken en iedereen ze weleens voelt.
(Oude én nieuwe) vriendschappen bevatten kracht.
‘Inside Out 2’ toont hoe belangrijk het is een evenwicht te vinden tussen oude vrienden en nieuwe vrienden. Dat je zowel de banden die je hebt moet eren als kan openstaan voor nieuwe relaties. Zolang je je er goed bij voelt en jezelf kan zijn, is dat oké. De film geeft daarnaast aan dat praten met vrienden kan helpen om je eigen emoties wat beter te begrijpen.
Herinneringen zijn voor het leven.
Herinneringen spelen – net als in de eerste ‘Inside Out’ – een cruciale rol in de film maar vooral in wie we zijn. In ‘Inside Out 2’ zien we hoe oude herinneringen ons kunnen vormen en beïnvloeden en leren we dat nieuwe herinneringen maken dé manier is om onszelf te blijven ontwikkelen. Of dat nu fantastische of iets minder aangename herinneringen zijn, we leren uit elke goede én foute stap in ons leven.
Angst is er om je te beschermen.
De film benadrukt dat de emotie Angst niet per se een negatieve emotie is, maar eerder eentje die je wil beschermen en waarschuwen voor mogelijke gevaren. Anxiety helpt Riley om risicovolle situaties te vermijden en om voorzichtig te zijn bij het nemen van beslissingen. Dankzij Angst voelen we ons dus eigenlijk veiliger en gaan we bewuster door het leven. Dus de volgende keer dat je nog eens vloekt op je anxiety, onthou: it protects you!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier