Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Ware roeping
© Dusan Jovic via Unsplash

Misschien ben jij wel een 'multipotential'.

Waarom sommigen van ons geen ware roeping hebben

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

‘Wat wil jij later worden?’ We kregen het als kind meer dan een keer te horen, toch? De vraag lijkt op zich onschuldig, maar impliceert tegelijkertijd dat iedereen van ons wel een droom heeft om naar toe te werken. Maar wat als je geen ware roeping hebt? Volgens auteur Emilie Wapnick zou je in dat geval weleens een multipotential kunnen zijn!

Hoewel er heel wat mensen zijn die al op jonge leeftijd een idee hebben van wat ze later willen doen, krijgen anderen dan weer de kriebels wanneer er gevraagd wordt naar hun droomjob, roeping of doel in het leven. Het is dan ook een overweldigende vraag voor wie het nog niet helemaal uitgedokterd heeft. Maar misschien hoeven we het ook niet te weten? Emilie Wapnick, gerenommeerde auteur van ‘Hoe word je ALLES?’, stelt ons alleszins gerust, want volgens haar bestaat er zoiets als multipotentialiteit.

Multipotentialiteit

Wat als het idee van een ware roeping een mythe is? Wat als je daar niet naar op zoek moet gaan? Wat als jouw ‘ware roeping’ een combinatie is van verschillende interesses of vaardigheden die niet in één hokje passen? Emilie Wapnick is net zo iemand. In een van haar recente TED-talks haalt ze aan waarom er helemaal niets mis is met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als haar. Integendeel!

Ze vertelt over hoe ze bij zichzelf een patroon zag en zo ontdekte dat ze een multipotential is: iemand die een sterke nieuwsgierigheid heeft en kan uitblinken op meerdere gebieden. Zo kon ze zich steeds heel erg vastbijten in een bepaalde interesse, zoals gitaar spelen, wiskunde of het bouwen van websites. Maar telkens opnieuw verloor ze na een tijdje interesse of motivatie omdat het niet meer aanvoelde als een uitdaging. Dan zou ze het loslaten, en een nieuwe interesse oppikken. Maar het steeds terugkerende patroon zou volgens haar heel veel angst hebben veroorzaakt. Want hoe zou ze ooit een carrière kunnen opbouwen? En is er misschien iets mis met haar?

Het probleem begint volgens haar met de vraag wat we later willen worden. Waarom? Omdat de vraag zich zou beperken tot dat ene ding wat kinderen later willen worden, en niet focust op alle verschillende dingen die je zou kunnen worden. Het impliceert dat we moeten kiezen, en dat maakt dat we ons gaan focussen op één specifieke roeping, ook wel je ‘ware roeping’. Daarom wil Wapnick meer bewustzijn creëren rond multipotentialiteit, want ook zij mogen even sterk in hun schoenen staan.

Drie grote voordelen

Volgens Wapnick is het zo dat multipotentials beschikken over verschillende sterke eigenschappen die heel goed van toepassing kunnen zijn. Ze haalt dan ook drie grote voordelen aan van mensen met multipotentialiteit:

Je bent innovatief

Je hebt veel verschillende interesses of passies, wat ervoor zorgt dat je bepaalde ideeën uit één interesse of vakgebied kan gebruiken in een ander. Die kruisbestuiving van ideeën, inzichten en ervaringen maakt dat je als persoon ontzettend innovatief bent aangelegd.

Je bent een snelle leerling

Net omdat je al verschillende interesses, vaardigheden of hobby’s hebt opgepikt doorheen je leven, weet jij wat het is om een beginner te zijn. Iets moeilijks leren, schrikt je dus niet af. Sterker nog, je haalt er zelfs plezier uit! Het aangaan van een nieuwe uitdaging zie jij als een uitgerekende kans om te groeien als persoon.

Je bent adaptief en flexibel.

En als kers op de taart, heb jij een sterk vermogen om jezelf aan te passen en te verbeteren. Dat heb je namelijk opgepikt door heel wat verschillende vaardigheden of interesses te verkennen en te verfijnen. Handig! Want dankzij deze eigenschap stimuleer je jezelf om steeds te blijven leren en dat kan je op professioneel en persoonlijk vlak ontzettend vooruit helpen.

Herkenbaar? Dan is de kans groot dat jij een multipotential bent en kan je vanaf nu op je beide oren slapen. Wanneer je nog eens gefrustreerd bent of onzekerheid voelt opborrelen: probeer jezelf te omarmen voor wie je bent en volg je gevoel. Als je meer doet van wat je houdt, zal je alleen maar een sterkere versie van jezelf worden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '