Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
vrouwelijk lichaam
© Billie via Unsplash

‘Tepelhaar bij vrouwen is niet normaal.’ Really?

5 mythes over het vrouwelijk lichaam ontkracht

Annelies Hart

Mythes zijn van alle tijden en kunnen ook gaan over alle onderwerpen. Zo circuleren er een heleboel foute aannames over het vrouwelijk lichaam. Dit zijn een paar van de gekste mythes en waarom ze niet waar zijn.

‘Vaginale penetratie alleen is genoeg om een vrouw te doen klaarkomen.’

Wanneer je op televisie, of op bepaalde websites, een heteroseksueel koppel seks ziet hebben, beperkt zich dat vaak uitsluitend tot penetratie. De vrouwen in kwestie komen dus ook altijd makkelijk klaar van penis-in-vaginaseks, waardoor 31% van de heteroseksuele mannen gelooft dat dat genoeg is om hun partner tot een hoogtepunt te brengen.

Slecht nieuws voor hen, want in werkelijkheid kan slechts 18,4% van de vrouwen een orgasme bereiken door vaginale stimulatie alleen. De meerderheid heeft daarbij ook nog clitorale stimulatie nodig, of houdt het zelfs liever enkel daarop om tot een hoogtepunt te komen.

‘Hoe meer seks je hebt, hoe wijder je vagina wordt.’

Dat dit echt nog geloofd wordt, is in onze ogen absurd, maar daarom is het jammer genoeg niet minder waar. Maar liefst 20% van de vrouwen tussen de 18 en 34 jaar gelooft dit fabeltje nog steeds, wat hen onzeker maakt over de staat van hun vagina wanneer ze seks hebben met een nieuwe partner.

‘Veel seks hebben zorgt er niet voor dat je vagina plots wijder wordt’, legt Dr. Claudia Pastides van de app Flo Health uit. ‘De vagina is net elastisch, zodat het mogelijk is om te bevallen, en neemt daarna zijn normale grootte en vorm weer aan. Mocht je bijvoorbeeld merken dat je bekkenbodemspieren toch wat zwakker zijn, kan je die altijd weer aansterken door middel van oefeningen.

‘Tepelhaar bij vrouwen is niet normaal.’

Als je tijdens je everything shower overgaat tot het scheergedeelte, zijn je tepels niet de eerste plek waar je aan denkt. Misschien is het daarom dat 6% van de vrouwen en maar liefst 68% van de mannen tepelhaar vreemd acht, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is.

Net als andere delen van het lichaam bevat het tepelhof – het donkere ronde gebied rond de tepel – haarzakjes die haar kunnen produceren. De hoeveelheid en dikte kunnen variëren en worden beïnvloed door je genen, leeftijd en hormonale veranderingen. Alleen als ze plots heel erg veranderen in dikte en hoeveelheid, neem je best contact op met een dokter. Maar anders is het niets om je voor te schamen of om je zorgen over te maken.

‘Je kan niet zwanger worden als je mannelijke partner zich op tijd terugtrekt.’

Say it louder for people in the back: NIET WAAR! Terugtrekken is in geen enkel geval een veilige manier van anticonceptie. Deze ‘methode’ beschermt je noch tegen soa’s, noch tegen zwangerschap. Je kan namelijk nog steeds zwanger worden van voorvocht en volgens cijfers wordt 1 op de 5 heterokoppels die deze methode toepassen binnen het jaar zwanger.

‘Je kan niet zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft.’

Borstvoeding kan de eisprong onderdrukken door de afgifte van bepaalde hormonen te remmen. Maar zoals bij elke anticonceptiemethode werkt het niet voor iedereen. Het percentage vrouwen dat zwanger wordt terwijl ze borstvoeding geeft, is klein, zo’n 2%, maar het is dus niet onmogelijk. Je gaat er dus best niet van uit dat je safe zit, anders zal je een pasgeboren baby misschien moeten combineren met een prille zwangerschap.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '