‘Voor zwangerschapsvergiftiging is er op dit moment nog geen behandeling’, aldus onderzoeker Marleen van Gelder.
ONDERZOEK: een zwangerschap kort na het stoppen met de pil heeft meer kans op complicaties
Vrouwen die net gestopt zijn met de pil zouden in de eerste drie maanden best nog niet zwanger worden. Een Nederlands onderzoek toont namelijk aan dat er dan een verhoogd risico is op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. ‘Van veel medicijnen weten we nog niet of dit invloed kan hebben op de gezondheid van moeder en kind, dit geeft meer inzicht in de veiligheid van medicijngebruik rondom de zwangerschap’, reageert hoofdonderzoeker Marleen van Gelder.
Een Nederlands team van onderzoekers heeft ontdekt dat vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger worden, een iets verhoogd risico hebben op zwangerschapsvergiftiging of een vroeggeboorte. Dat meldt het Radboudumc in Nijmegen (Nederland).
Waar zwangerschapsvergiftiging doorgaans bij minder dan 3 % van de zwangere vrouwen voorkomt, bleek dat bij deze groep om 4 % te gaan. Dezelfde verhoging ging op voor het risico op vroeggeboorte. ‘Het risico op deze complicaties was in ons onderzoek dus 1,5 keer verhoogd vergeleken met vrouwen die de pil niet gebruikt hadden in het jaar voor de zwangerschap’, reageert hoofdonderzoeker Marleen van Gelder.
Nog geen remedie
Zowel vroeggeboorte als zwangerschapsvergifting houden veel complicaties in voor mama en baby. Bij vroeggeboorte gaat het om een kindje dat op de wereld komt wanneer het daar nog niet klaar voor is, voor de 37ste week van de zwangerschap. ‘Dit kan gevolgen hebben net na de geboorte, maar kan ook voor complicaties zorgen eens het kindje wat ouder of zelfs volwassen is. De impact komt dus niet alleen op het kindje terecht, maar soms ook op het hele gezin’, legt van Gelder uit.
De enige manier om zwangerschapsvergiftiging te behandelen, is door de vrouw te laten bevallen.
Zwangerschapsvergifting zorgt voor allerlei verschillende complicaties en kan zelfs dodelijk zijn voor de moeder. Hiervoor is echter nog geen remedie. ‘De enige manier om zwangerschapsvergiftiging te behandelen, is door de vrouw te laten bevallen. Ongeacht het moment in de zwangerschap.’
Loopt de emmer over?
De anticonceptiepil komt alsmaar vaker in opspraak omwille van zijn bijwerkingen, zoals onder andere trombose of depressieve klachten. Nu ook een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte aan dit lijstje worden toegevoegd, in het geval van een zwangerschap binnen de eerste drie maanden na het stopzetten van de pil, is het niet gek dat er hier en daar bezorgd wordt gereageerd.
‘Ik weet niet of dit de druppel is die de emmer doet overlopen, maar het geeft ons wel meer inzicht in de gevolgen die orale anticonceptie kunnen hebben’, aldus Marleen van Gelder. ‘We mogen ook niet vergeten dat er veel voordelen vasthangen aan de anticonceptiepil. Ik vind het vooral belangrijk dat we weten hoe we vrouwen goed moeten behandelen en raad geven, zowel voor, tijdens en na de zwangerschap.’
Het is bewezen dat je lichaam drie tot vier maanden nodig heeft om de natuurlijke hormoonbalans te herstellen na het stopzetten van de pil.
Verder onderzoek en advies
Na deze resultaten wil van Gelder ook dieper ingaan op het onderwerp. Er waren namelijk niet genoeg deelnemers om juist uit te zoeken welke soorten van de pil in combinatie met het moment van stoppen voor meer of minder risico zouden zorgen. Ook naar de risico’s van hormonale alternatieven zoals de spiraal, de prikpil of het implantaat, zal in de toekomst meer onderzoek worden gedaan.
Voor nu is het advies van van Gelder dus om na het stoppen met de pil nog even te wachten voor je probeert zwanger te worden. ‘We weten niet precies of de drempel op drie maanden ligt, want elk lichaam is anders. Wel is het bewezen dat je lichaam drie tot vier maanden nodig heeft om de natuurlijke hormoonbalans te herstellen. Tot dan kan je overwegen om een niet-hormonaal anticonceptiemiddel te gebruiken’, besluit Marleen van Gelder.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier