Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
stress
© Levi Meir Clancy via Unsplash+

Met 9 tips van experts Nina Mouton en Anneleen De Lille om septemberstress aan te pakken.

ONDERZOEK: meer dan de helft van de Belgische ouders krijgt meer stress in september

Dewy De Leeneer

De zomervakantie is voorbij – dat bewijst het grillige weer – en de kinderen zijn weer naar school. Voor veel ouders staat dit gelijk aan stress, stress en nog meer stress. Maar geen zorgen, klinisch psycholoog Nina Mouton en psychotherapeut Anneleen De Lille delen elk hun beste tips om je door deze hectische periode te navigeren.

Volgens onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh voelt meer dan de helft van de Belgische ouders de stress stijgen in september. Met de dagelijkse chaos van schema’s bijhouden, huiswerk maken en lunchboxen voorzien, komen er heel wat extra taken per dag bij. Pittig en ja, best wel stressvol.

Daarom delen klinisch psycholoog Nina Mouton (auteur van ‘Zelfzorg is het begin van alles’ en ‘Mild ouderschap’) en psychotherapeut Anneleen De Lille (auteur van ’Minder werken, Meer doen’) hun beste tips voor een stressloze september.

De gouden tips van Nina Mouton

Gun jezelf de tijd om er weer in te komen.

‘Er is veel druk om meteen weer alles soepel te laten verlopen, waarbij we ook nog eens gebombardeerd worden door de (online) adviezen. Het kost echter tijd om een nieuwe balans te vinden. Soms kan het weken duren voordat je een goede routine hebt opgebouwd. En als je die dan eindelijk hebt, kan dat volgende week weer veranderen. Flexibiliteit en veerkracht zijn belangrijk.’

Je hoeft het niet alleen te doen.

‘Veerkracht hebben en flexibel zijn, lukt als je ervoor open staat om hulp in te schakelen. Situaties kunnen veranderen en wat vorig jaar werkte, past nu misschien niet meer. We hebben echter vaak de neiging om alles zelf te doen.

Het kan helpen om bewust stil te staan bij wie jou kan ondersteunen; schrijf je vaste dagelijkse tot wekelijkse taken op en ga na wie je daarbij zou kunnen helpen. Wie kan de kinderen van school halen? Wie kan je huishouden ondersteunen? Verdeel de taken en wees niet bang om hulp te vragen.

Deze reflectie-oefening kan verder gaan dan alleen praktische hulp inschakelen. Ook emotionele en dus mentale hulp kan van belang zijn. Wie vangt je op als het even tegenzit? Naar wie bel je? Door beide soorten steun te herkennen en in te schakelen, kan de druk aanzienlijk verlichten.’

Filter door online adviezen.

‘Wat werkt voor het ene gezin, werkt niet per se voor jouw gezin. Adviezen moeten bij jou passen, niet andersom. Zoek dus je eigen weg en implementeer oplossingen die natuurlijk aanvoelen.

Ben je bijvoorbeeld altijd je sleutels kwijt? In plaats van jezelf te forceren om ze een nieuwe vaste plek toe te wijzen, kan het effectiever zijn om voor de plek te kiezen waar ze meestal belanden. Zo leg je jezelf niet onnodig extra druk op.

Maak gebruik van online hulpmiddelen en experts die jou aanspreken en laat je niet ontmoedigen door perfecte beelden op Instagram of blogs. Gebruik die als positieve inspiratiebronnen die je mentaal welzijn boosten, kritisch laten denken en vooral écht helpen.’

Bouw buffertijd in om je ochtendroutine lichter te maken.

‘Sta een kwartiertje eerder op en je dag verloopt wellicht al een stuk rustiger. Drama over de kleur van de brooddoos of een zwemzak die zoek is? Extra tijd kan al voor veel minder stress zorgen.

Bereid ook zoveel mogelijk de avond ervoor voor: leg outfits klaar, dek de ontbijttafel en maak de brooddozen. Ouders voelen zich vaak schuldig over details zoals het idee dat een brooddoos ‘s ochtends bereid moet worden om ‘vers’ eten te garanderen, maar kinderen merken dat niet.

Wat is belangrijker: een gestresseerde ouder die nog snel wraps staat te smeren, of een ontspannen moment samen aan de ontbijttafel?’

stress
© Vitaly Gariev via Unsplash

De gouden tips van Anneleen De Lille

Wees zelfbewust.

‘We zijn constant gericht op externe prikkels en vergeten vaak om naar binnen te kijken en te reflecteren. Merk je dat je vastloopt of je doelen niet haalt? Neem dan even de tijd om stil te staan bij wat écht belangrijk is voor jou.

Vraag jezelf af waar je aandacht naartoe gaat en of dat klopt met wat je wilt bereiken. Als jij niet kiest waar je tijd en aandacht naartoe gaat, doen anderen dat al snel voor jou. Als resultaat krijgen zaken die minder belangrijk zijn voor jou op dit moment de prioriteit.’

Stel je top 3 prioriteiten vast.

‘Weet je wat je belangrijk vindt, dan kan je beter kiezen uit de mogelijkheden. Als je brede interesses hebt, ben je vaak geneigd om alles te willen proberen. Maak daarom gerichte keuzes en wees creatief met het combineren van verschillende aspecten, zoals tennissen met vrienden. Zo besteed je zowel aandacht aan je gezondheid als je sociale leven.

Om overzicht te houden, is een regelmatige mind dump een waardevolle techniek: schrijf al je to-do’s op papier, zowel op vlak van werk als privé, en bekijk vervolgens per item of het realistisch is en schrap en schuif waar nodig. Kijk wat écht belangrijk is en herschik je taken waar nodig. Als het huishouden bijvoorbeeld niet meer haalbaar is, kan je dat best uitbesteden. Dat helpt je om te focussen op wat nu prioriteit heeft.

Onthoud: wat vandaag belangrijk is, kan morgen anders zijn. Taken schuiven is geen uitstel, maar een manier om je aandacht te richten op wat nú telt.’

Automatiseer taken.

‘Soms weet je precies wat je nodig hebt. Zeker na een vakantie voel je je vaak gemotiveerd. Zo kan je denken: deze week is slapen mijn topprioriteit. Maar keer op keer lukt het me niet om het bij één aflevering te houden…

Je hebt daar wilskracht voor nodig. Die is echter eindig, en neemt gedurende de dag af, waardoor ongezonde gewoontes makkelijker de kop opsteken.

Hoe houd je je wilskracht op peil? Creëer vaste routines. Leg je kleding alvast klaar of eet elke ochtend hetzelfde ontbijt. Dat vermindert beslissingen en bespaart mentale energie.

Vraag jezelf dus af: wat kan ik automatiseren? Bedenk ook welke goede gewoonte veel wilskracht kost en hoe je het makkelijker kan maken vol te houden, zoals het halverwege stoppen van een serie om een cliffhanger te voorkomen.’

Beperk je telefoongebruik.

‘Je telefoon is vaak één van de grootste afleiders. Nieuws en berichten trekken je voortdurend uit je ritme. Een goede manier om minder naar je telefoon te grijpen is om bijvoorbeeld de associatie tussen bepaalde plekken en je telefoon te doorbreken.

Besluit bijvoorbeeld om je telefoon niet te gebruiken aan de eettafel, in de slaapkamer, of zoals ik, aan je bureau. In het begin is het lastig, maar na verloop van tijd wordt het een gewoonte en grijp je niet meer naar je telefoon op die plekken.’

Geen inspanning zonder ontspanning.

‘Inspanning is niet mogelijk zonder ontspanning. Het is belangrijk om niet alleen voor jezelf te zorgen wanneer er tijd over is. Denk aan het principe van pay yourself first. Het beste moment om geld opzij te zetten is aan het begin van de maand. Als je wacht tot het einde van de maand om de overschot opzij te zetten, blijft er meestal niets over.

Plan dus actief je ontspanning en maak er een prioriteit van. Begin daarom met het inplannen van niet-onderhandelbare recuperatietijd. Blokkeer momenten in je week die je nodig hebt om op adem te komen. Bijvoorbeeld: blokkeer je lunchpauzes zonder laptop, of plan een vaste avond voor je hobby.

En kijk ook vooruit doorheen het jaar: zodra vakanties of verlofdagen gepland zijn, mogen ze niet meer worden ingekort, hoe aantrekkelijk sommige nieuwe werkopdrachten of familiale verplichtingen ook zijn.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '