Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Onze maag heeft een klok

Hoe komt het toch dat we een hele nacht kunnen doorslapen zonder te eten, maar overdag honger hebben?

Dat wilden de onderzoekers van de universiteit van Adelaide ook wel eens weten. Ze onderzochten de zenuwen die in onze maag instaan voor het signaleren van een voldaan gevoel. Wat bleek? Die zenuwen worden het minst geprikkeld als we wakker zijn. Daardoor laat ons lichaam op tijd en stond merken wanneer we nood hebben aan energie. Gevolg: we voelen de honger knagen en steken iets in onze mond. Straf, zeg. Die zenuwen in onze maag zijn 's nachts dus veel gevoeliger dan overdag, waardoor onze hersenen sneller weten dat we voldaan zijn en we niet wakker worden van de honger. Gelukkig maar, want een hele nacht naar de ijskast rennen lijkt ons maar niks!

 

Weg met die honger!

 

Toch nog te veel honger overdag? Met deze tips bestrijd je die:

1. Eet meerdere kleine maaltijden. Als je te veel in één keer eet, dan slaat je lichaam die voedingsstoffen op als reserve of vet. 

2. Sla geen maaltijden over. Zo wordt een lichte trek een onhoudbare honger en ga je schransen. Zeker ontbijten: die maaltijd is nodig om je nachtelijke tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Doe je dat niet, dan kan een lage bloedsuiker ervoor zorgen dat je helemaal losgeht bij de lunch.

3. Eet veel groenten.  Ze zijn rijk aan vezels en die zijn erg belangrijk om je honger te stillen.

4. Eet langzaam. Je hersenen krijgen het signaal 'vol' 10 minuten later dan de maag. Als je te snel eet, dan eet je vaak te veel zonder dat zelf in de gaten te hebben.

5. Slaap! Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die 5 uur per nacht slapen 50% meer kans hebben om obesitas te ontwikkelen dan zij die 7 tot 9 uur per nacht slapen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '