Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dit is zijn de tips en tricks van ervaringsdeskundigen.

Je bent niet alleen: 55% van de ouders zit met lastige eters

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online


Gisteren was het de eerste schooldag en uit onderzoek is gebleken dat kinderen vaak opnieuw moeten wennen aan hun schoolroutine. Heel wat ouders vinden het belangrijk om na de grote vakantie ook gezonde maaltijden te herintroduceren. Maar wat gedaan met lastige eters?

Het onderzoek


In opdracht van HelloFresh peilde onderzoeksbureau GfK bij 1.000 ouders met kinderen tot 12 jaar naar het gedrag en de houding van kinderen bij de overgang van de grote vakantie naar 1 september achter de schoolbanken. Bijna zes op tien van de ondervraagde ouders (58%) geven aan dat zijn of haar kind opnieuw moet wennen aan de dagelijkse routine. Bij meer dan de helft (52%) leidt dat zelfs tot een verandering in het gedrag van hun oogappels.

Gezonde voeding tijdens de schoolweek


Maar ondanks het feit dat het opnieuw wennen is, vindt twee derde (66%) wel dat het na de vakantie belangrijk is om weer met het hele gezin gezond te eten. Meer dan zes op tien (62%) zou het dan ook fijn vinden om geïnspireerd te worden met gezonde, kindvriendelijke gerechten.

Hocus pocus peeg, nu zijn de bordjes leeg!


55% van de ouders geeft aan dat hun kinderen lastige eters zijn en dus niet zonder de nodige weerstand willen eten wat de pot schaft. In bijna de helft van de gevallen (44%) leidt dat tot een ware strijd aan tafel. En dat is uiteraard niet al te best voor de sfeer in huis.

Omdat 70% van de ouders beseft dat het belangrijk is voor de toekomst van hun kind om te eten wat de pot schaft, hebben heel wat ouders een resem aan trucjes klaar:

  • Kinderen belonen wanneer ze iets hebben geproefd of hun bordje leeg hebben gegeten (47%)
  • Samen met de kinderen koken om de betrokkenheid te verhogen (36%)
  • Compromissen sluiten door te zeggen dat kinderen iets mogen laten liggen als ze de rest wel opeten (35%)
  • Zelf overdrijven dat ze iets lekker vinden om op die manier kinderen te stimuleren het ook lekker te vinden (32%)
  • Groenten prakken en onder de andere ingrediënten te mengen (30%)
  • De smartphone of tablet gebruiken om het kind af te leiden tijdens het eten (8%)
  • Een bord met vakjes gebruiken (8%)

Tips van het #foodtalks-panel


HelloFresh nodigde tijdens hun #foodtalks drie ervaringsdeskundigen uit op de avond voor de start van het gloednieuwe schooljaar om hun eigen ervaringen te toetsen aan de cijfers van het onderzoek:

Anne Cornut

Anne Cornut

Anne Cornut

Een hippe 34-jarige mama van vijf bengels, co-founder van Maison Slash, een online magazine voor ouders, maar ook bekend van haar blog Mama van Vijf.

© Dann

haar blog Mama van Vijf

Katleen Hessels

Katleen Hessels

Katleen Hessels

Mama van twee en logopediste met focus op kinderen en de technische aspecten van voeding.

© Dann

Bart Den Hondt

Bart Den Hondt

Bart Den Hondt

Papa van twee, leraar en oprichter van High Five, een vzw die kinderkampen organiseert.

© Dann

High Five



Het panel gaf vooral aan dat je je kind niet moet verplichten om zijn bord leeg te eten. Lust hij het niet, dan moet hij proeven, maar hij moet niet alles opeten. Volgens Katleen is de gouden regel: de ouders bepalen wanneer en wat de kinderen eten, het kind zelf bepaalt de hoeveelheid.

Anne beweert dat een kind pas na tien keer van iets geproefd te hebben, kan zeggen of hij het al dan niet lust. Lusten haar kinderen geen broccoli, dan zegt ze hen dat ze het maar tien keer in een maaltijd moeten proeven. Lusten ze het dan nog niet, dan moeten ze het nooit in hun leven nog eten. Een belofte die de kinderen zielsgelukkig maakt, maar hen ook leert om meer groenten te eten. Anne merkte bij haar vijf kinderen dat die ‘-‘ (een negatieve reactie) achter broccoli en avocado na het een vijftal keer geproefd te hebben, over een ‘+/-‘ (een neutrale reactie) evolueerde naar een ‘+’ (een positieve reactie). Handig!

Anne zegt verder nog een groot verschil te merken tussen de vrijheid in de vakantie en de routine van het schooljaar. Het is vanaf nu weer nodig om in het weekend al te plannen wat er doorheen de week gegeten wordt.

Bart geeft aan dat er in de vakantie veel meer tussendoortjes gegeten worden dan in het schooljaar. In het schooljaar eet zijn gezin dan ook veel vroeger (rond 17u) dan in de vakantie (rond 20u). In fasen het avondeten vervroegen is de boodschap!

Hopelijk heb jij ook wat aan deze tips van ervaren mede-ouders. Op naar een schooljaar vol lege borden!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '