Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
overreageren
© Ave Calvar via Unsplash+

Iedereen heeft sterke punten die kunnen helpen bij omgaan met stress!

Heb je het gevoel dat je soms overreageert? Met deze tips krijg je meer controle

Dewy De Leeneer

Ken je het gevoel dat je op een bepaalde situatie hevig reageert, maar dat je achteraf beseft dat je jezelf meer hebt opgejaagd dan je eigenlijk zou willen? Voel jij je snel van slag door gebeurtenissen die eigenlijk snel opgelost kunnen worden? Dat gevoel dat je je reactie niet onder controle kan houden, is stom. Daarom delen wij graag enkele tips om daar in de toekomst beter mee om te gaan.

Disclaimer: JIJ moet dat gevoel hebben. Het gaat er niet om dat anderen zeggen dat je overdreven reageert. Laat ze zeggen, zolang jij dat gevoel niet hebt, hoef je jezelf niet aan te passen. Deze tips zijn enkel handig als je zélf geen fijn gevoel ervaart bij de manier waarop je reageert op situaties.

Wees lief voor jezelf.

Zelfcompassie betekent dat je mild en begripvol bent voor jezelf, vooral in stressvolle situaties. Door jezelf te troosten zoals je een goede vriend zou troosten, kan je je sneller beter voelen en kalmer reageren. Probeer jezelf niet te veroordelen, maar accepteer je gevoelens en geef jezelf de ruimte om die te verwerken.

Verwerk trauma uit het verleden.

Vaak hebben overdreven stressreacties te maken met onverwerkt trauma uit het verleden. Zo kan een huidige situatie oude pijn en angst oproepen. Het is belangrijk om te erkennen dat deze reacties niet zomaar uit het niets komen. Heb je echt geen idee van waar je gevoel zou kunnen komen? Misschien kan je dan professionele hulp inschakelen om je reactiepatronen te helpen begrijpen.

Herken de invloed van slechte ervaringen.

Niet alle negatieve ervaringen zijn traumatisch, maar ze kunnen nog steeds invloed hebben op hoe je reageert. Als je bijvoorbeeld een slechte ervaring hebt gehad in een bepaalde situatie, ben je misschien meer op je hoede voor soortgelijke toekomstige situaties. Weet dat het meer dan normaal is dat je gedachtengang zo werkt, zodat je kan proberen objectiever te reageren in de toekomst.

Corrigeer je denkpatronen.

Onze gedachten kunnen ons soms misleiden en situaties erger laten lijken dan ze zijn. Probeer je gedachten kritisch te bekijken. Als je bijvoorbeeld geneigd bent om negatieve interpretaties te maken van bepaalde gesprekken met vrienden of een partner, lees ze dan na een dag nog eens door. Vaak blijkt dat de situatie minder ernstig is dan je aanvankelijk dacht.

Erken externe factoren.

Veel stressvolle situaties worden verergerd door factoren die niet bij jezelf liggen zoals maatschappelijke verwachtingen, werkdruk of gezinsverantwoordelijkheden. Door die externe factoren te erkennen, kan je misschien beter begrijpen waarom je reageert zoals je doet en jezelf minder de schuld geven.

Ken én gebruik je sterke punten.

Iedereen heeft sterke punten die kunnen helpen bij omgaan met stress. Denk na over wat jouw sterke punten zijn. Denk jij altijd probleemoplossend? Ben je geduldig? Of weet je altijd exact hoe je je gevoelens in woorden moet omzetten? Gebruik die vaardigheden bewust wanneer je een stressvolle situatie tegenkomt.

Blijf jezelf ontwikkelen.

Door ervaring kan je nieuwe manieren ontwikkelen om beter met stress om te gaan. Misschien is het wel een idee om te zoeken naar trainingen of workshops die je kunnen helpen die vaardigheden om met stress om te gaan te verbeteren? Mindfulness of stressmanagement kunnen wonderen doen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '