Van overmatig verontschuldigen tot andermans problemen op zich nemen.
6 situaties waarin people pleasers zich ongetwijfeld herkennen (en hoe ze het best wél aanpakken)
Van een eigenschap gesproken die zowel je beste als je slechtste kan zijn. Want behulpzaam zijn is mooi, maar je eigen welzijn daardoor in gevaar brengen? Dat is een ander verhaal. People pleasers geven het niet graag toe, maar ze zouden af en toe eens wat meer aan zichzelf mogen denken. Aan zij die zich aangesproken voelen: deze zes situaties herken je waarschijnlijk wel én kan je voortaan misschien anders aanpakken.
Overmatig verontschuldigen.
Mensen die altijd anderen willen behagen, verontschuldigen zich vaak zonder enige reden. Dat kan gaan van een ‘sorry’ omdat ze een vraag stellen aan hun collega (daar is nochtans niets mis mee) over een ‘sorry’ omdat de takeaway-maaltijd van hun partner niet smaakt (kunnen zij niets aan doen, toch?) of een ‘echt sorry’ omdat ze geen tijd hebben om met de hond van hun mama te gaan wandelen (kan gebeuren!). Géén sorry! Al durven people pleasers dan te antwoorden ‘sorry dat ik sorry zeg’.
Hoe je ermee stopt: Probeer jezelf een maximum aantal verontschuldigingen op te leggen die je alleen kan gebruiken in situaties waarbij je toch voelt dat je ze per se wil uiten. Zo bouw je af en kan je streven naar een levensstijl waarbij je enkel je excuses aanbiedt wanneer je écht verantwoordelijk bent voor een foutje.
Moeite met ‘nee’ zeggen.
People pleasers hebben de neiging om overal ‘ja’ op te zeggen, zelfs als dit betekent dat ze hun eigen tijd en energie uitputten. Ze lijken vaak te denken dat een dag véél meer uren bevat dan in werkelijkheid. En al staat hun agenda op springen, dan nog zullen ze toch even snel – de woorden van een people pleaser – dat dingetje voor hun beste vriend erbij pakken of rap langs de winkel passeren voor een ander. Resultaat? Ze komen bekaf thuis en hebben geen tijd meer voor dingen die zíj graag doen.
Hoe je ermee stopt: Probeer prioriteit te geven aan je eigen tijd en energie. Door ‘ja’ te zeggen op verzoeken die écht haalbaar zijn, maar ‘nee’ te zeggen tegen taken die je overbelasten, geraak je al een hele stap verder. Je moet ergens je grenzen trekken, anders ga je eraan onderdoor.
Overspoeld raken door verzoeken om hulp.
Net omdat ze geen ‘nee’ kunnen zeggen, worden people pleasers overspoeld met verzoeken van anderen. ‘Vraag dat maar aan je zus (jij, dus), die kan dat goed’ of ‘Kan jij dat voor me doen, je hebt dat vorige keer zo goed gedaan’ zijn citaten die welbekend in de oren van een people pleaser klinken.
Hoe je ermee stopt: Geef op voorhand aan dat je zelf al niet zo veel tijd hebt, maar het voor een keer wel wil doen. Dan weet de persoon die je hulp vraagt al meteen dat je jezelf in bochten wringt om te hulp te schieten en zal de drempel voor hen de volgende keer (hopelijk) iets hoger liggen.
Vermijden van confrontatie.
Niemand gaat graag de confrontatie aan, maar people pleasers al zéker niet. En dat op twee manieren. Allereerst de confrontatie met zichzelf. Het feit dat ze eigenlijk wat meer voor zichzelf zouden moeten kiezen, is moeilijk te aanvaarden. Langs de andere kant vermijden ze ook liefst conflicten met de persoon die om de gunst vraagt, waardoor het voor hen soms makkelijker lijkt om gewoon toe te zeggen. Zelfs als dat betekent dat ze daarvoor hun eigen plannen aan de kant schuiven.
Hoe je ermee stopt: Confrontatie is soms jammer genoeg onvermijdelijk. Zoals hierboven vermeld zal je alsmaar meer op je bord krijgen, waardoor frustraties ook zullen opstapelen. Je geeft het dus al beter meteen aan als er iets knaagt.
Angst voor afwijzing.
People pleasers zijn vaak bang voor afwijzing. Ze willen liefst van al gewoon bij iedereen als een goed en behulpzaam mens bestempeld worden en zijn ergens bang om die titel te verliezen als ze wat meer voor zichzelf zouden kiezen.
Hoe je ermee stopt: Weet dat dat enkel in je hoofd zit. ‘Nee’ zeggen zal er écht niet voor zorgen dat je opeens slecht bent in de ogen van een ander. Wees ook eerlijk en zeg dat je een bepaalde taak niet kan doen omdat je even voor jezelf moet kiezen. Als die persoon van je houdt, zal die daar helemaal geen probleem van maken.
De last van andermans problemen op zich nemen.
Al is het niet hun verantwoordelijkheid, tóch zullen people pleasers de problemen van anderen op zich nemen en proberen oplossen. In plaats van alleen maar te luisteren en emotionele steun te bieden, wat meer dan genoeg is en meestal ook niet minder dan wat de persoon in kwestie van hen verwacht, gaan ze veel verder dan dat. Als ze dan geen oplossing vinden, voelen ze zich ook schuldig (zie puntje één).
Hoe je ermee stopt: Bied zeker genoeg ondersteuning aan anderen, maar besef dat je hun problemen niet altijd kan oplossen. Je hebt zelf ongetwijfeld al genoeg aan je hoofd. Merk je toch dat je de drang voelt om probleemoplossend te denken? Doe dat dan zeker in samenspraak met de persoon die je wilt helpen. Zo kan hij/zij/die van jouw gedachtengang leren en misschien zélf tot een gepaste oplossing komen wanneer jullie erover praten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier