3. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent.
Met deze 8 tips leer je je perfectionisme los te laten
Zit er in jou een perfectionist verscholen? Lijden je relaties, prestaties en/of je gezondheid onder je drang naar perfectie en saboteer je jezelf daardoor weleens? Dan is het hoog tijd om jezelf van die kwelduivel te bevrijden. Met deze 8 tips leer je dat perfectionisme voorgoed los te laten!
Accepteer dat perfectionisme slechts een illusie is
Als je dat niet kan of wil inzien, wordt het wel heel moeilijk om perfectionisme voor eens en voor altijd los te laten. Mensen hebben soms de neiging om – na het maken van een zogenaamde fout – desondanks te blijven proberen, net omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze zo uiteindelijk hun doel wel zullen bereiken, maar het is veel beter om fouten als leermomenten te beschouwen. Wees dus wat milder voor jezelf en straf en/of bekritiseer jezelf niet. Dat iets niet loopt zoals je dat in gedachten had, hoeft dan ook echt niet het einde van de wereld te betekenen. Integendeel!
Leer je eigen gedachten in vraag te stellen
We denken vaak dat we de realiteit objectief waarnemen, maar eigenlijk zijn het onze gedachten die onze realiteit kleur geven. In het geval van een perfectionist is die realiteit meestal erg zwart-wit. In plaats van je gedachten zomaar als waarheid aan te nemen, leer je je gedachten dus beter vanop een afstand te bekijken en ze in vraag te stellen: is wat je denkt echt wel waar? Kan je bewijzen dat het waar is? Zo niet, kan je misschien ook een alternatieve, iets positievere gedachte formuleren? Wat zou er gebeuren als je die gedachte losliet?
Leer dankbaar te zijn voor wat er is
Dankbaarheid is de sleutel tot een gelukkig leven. Leer aandacht te hebben voor de kleine dingen waar je dankbaar voor mag zijn. Schrijf daarom elke dag minimaal drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Op die manier zal je je brein beetje bij beetje trainen om het goede te zien in plaats van uitsluitend te focussen op het slechte.
Kom meer in contact met je gevoel
Perfectionisten zitten heel veel in hun hoofd. We denken veel te veel en voelen eigenlijk veel te weinig. Mindfulness is de perfecte tool om weer in contact te komen met je gevoel en meer afstand te nemen van je gedachten: uit je hoofd, in je lichaam. Voor perfectionisten is dat in het begin meestal erg moeilijk en vergt het heel veel oefening om echt mindful te kunnen zijn, maar oefening baart kunst. Mindfulness is intussen een vaak onderzochte techniek en werkt ongelooflijk goed om stress te verminderen, burn-out te voorkomen en positiever in het leven te staan. Het is dus niet alleen iets voor geitenwollensokkenhippies, maar iets waar iedereen baat bij heeft.
Zet jezelf op de eerste plaats en stel je de vraag wat voor jou belangrijk is, en niet wat anderen van jou verwachten
Wat zijn je prioriteiten in deze fase van je leven? Breng ze in kaart en praat actief over je onzekerheden met je omgeving in plaats van bepaalde zaken weg te moffelen. Laat je eigenwaarde niet afhangen van anderen, want dan sta je op een heel fragiel voetstuk. De kunst om minder perfectionistisch te zijn is om weer in contact te komen met wat je zelf wil. Neem nu op werkvlak: in plaats van dingen te doen om te presteren, stel je de vraag waar je hart echt warm van wordt. Gebeurt dat omdat iedereen je complimenteert of omdat je iets kan betekenen voor anderen?
Spendeer niet te veel kostbare tijd op sociale media
Wie geluk nastreeft en komaf wil maken met de drang naar perfectie, moet stoppen met zichzelf met anderen te vergelijken. Focus op je eigen leven en stel het niet beter voor dan het is. Durf je imperfecties te laten zien. Geef ze bestaansrecht door je rommel en chaos bewust te tonen, want op dat moment ben je in staat om de klik te maken en zeg je tegen jezelf en anderen: “Ik mag er zijn, ook met mijn imperfecties.” Voor perfectionisten die onzeker zijn over hun lichaam, kan het juist erg bevrijdend zijn om een foto van dat zogenaamde imperfecte lijf te tonen op sociale media. Als je uitsluitend de mooiste en – meestal – bewerkte beelden toont, zeg je tegen jezelf dat je er alleen maar mag wezen als je er op dezelfde manier uitziet. Vermijd ook het gebruik van filters, want die geven je zelfvertrouwen en zelfbeeld absoluut geen boost. Jezelf tonen zoals je bent, doet op termijn veel voor je eigenwaarde.
Ga na waarom je zelf van de mensen in je omgeving houdt
Dan voel je automatisch dat dat niets te maken heeft met een maatje 36 of het feit dat hij of zij tienen haalt op school of uitblinkt op werkvlak. Als je inziet dat de verbinding met anderen dankzij het menselijke tot stand komt, zal je er langzaam maar zeker in slagen om niet altijd perfect te willen zijn. Omarm je imperfecties! Vraag je daarnaast ook af met welke mensen je je het meest verbonden voelt en bekijk hen niet door een te roze bril. Het is dankzij imperfecties dat mensen zich verbonden voelen met elkaar. Niet perfect zijn zorgt met andere woorden voor een diepere connectie met anderen.
Stop met pleasen, leer nee te zeggen en stel grenzen naar anderen
Perfectionisten willen altijd en voor iedereen goed doen, maar moeten beseffen dat ze ook de moeite waard zijn als ze dat niet doen en aan zichzelf denken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier