Pesters voelen zich vaak onzeker of onbekwaam en compenseren dat door anderen te willen domineren, te vernederen of klein te maken.
Ben jij een pester? Dit kan de reden zijn en zo doorbreek je je pestgedrag
Pesten is nooit, never, jamais oké. Maar dat wil niet zeggen dat elke pester door en door slecht is. Misschien heb je door het lezen van dit artikel beseft dat je zelf weleens een pester bent omdat je bijvoorbeeld uit groepsdruk meedeed met het pestgedrag van een ander. Je leerde misschien van jongs af aan dat je met pesten je eigen positie versterkt. Of misschien verloor je jezelf uit onzekerheid. Gelukkig kan je veranderen en je eigen pestgedrag een halt toeroepen met deze tips.
Zelfreflectie is key.
Begin met eerlijk naar jezelf te kijken. Waarom gedraag je je op die manier? Misschien voel je je onzeker, gestrest of boos en werk je dat uit op anderen. Door te begrijpen wat er in je omgaat, kan je beginnen met het aanpakken van de echte oorzaak van je gedrag.
Er kunnen verschillende psychologische en sociale redenen zijn:
Macht en controle: een van de belangrijkste drijfveren achter pestgedrag bij volwassenen is de behoefte aan macht en controle. Pesters voelen zich vaak onzeker of onbekwaam en compenseren dat door anderen te domineren, te vernederen of klein te maken. Dat gedrag kan voortkomen uit een verleden waarin ze zelf zijn gepest of mishandeld, of uit een diepgeworteld gevoel van minderwaardigheid. Al is dat natuurlijk geen excuus voor zulk gedrag.
Peer pressure: het klinkt very high school, maar ook bij volwassenen spelen groepsdruk en de wens om erbij te horen vaak een rol. In sociale omgevingen als werkplekken, sportclubs of zelfs vriendengroepen kan de behoefte om deel uit te maken van de incrowd leiden tot pestgedrag. Mensen sluiten zich soms aan bij pesters of worden zelf pesters uit angst om buitengesloten te worden. Opnieuw: geen excuus voor zulk gedrag.
Stress en frustratie: als volwassene zijn werkdruk, persoonlijke problemen en stresserende situaties nu eenmaal deel van je leven. Helaas kan niet iedereen dat evengoed accepteren en durven sommigen die negatieve emoties af te reageren op anderen. Alweer geen excuus, maar het helpt soms wel om vijandig gedrag beter te begrijpen.
Luister naar feedback.
Als iemand je erop wijst dat je gedrag kwetsend is, neem dat dan serieus. Het kan verleidelijk zijn om in de verdediging te schieten, maar probeer open te staan voor kritiek. Vraag mensen om je heen om eerlijk te zijn en luister naar wat ze te zeggen hebben.
Oefen empathie.
Probeer je in te leven in de gevoelens van anderen. Hoe zou jij je voelen als iemand jou zou behandelen zoals jij anderen behandelt? Door je in te leven in anderen, kan je je gedrag beter begrijpen en vervolgens aanpassen.
Bied je excuses aan.
Als je beseft dat je iemand pijn hebt gedaan, bied dan je excuses aan. Een oprechte verontschuldiging kan immers veel goedmaken. Het laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor je acties en bereid bent om te veranderen.
Zoek professionele hulp.
Als je merkt dat je moeite hebt om je gedrag te veranderen, overweeg dan om met een professional te praten. Een therapeut kan je helpen om beter om te gaan met de emoties en situaties die je tot pesten aanzetten.
Leer positief te communiceren.
Werk aan je communicatieve vaardigheden. Leer hoe je assertief kan zijn zonder agressief te worden. Dat helpt je om je gevoelens en behoeften uit te drukken zonder anderen pijn te doen.
Werk aan je zelfvertrouwen
Soms komt pestgedrag voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Werk aan je eigenwaarde door middel van positieve affirmaties, het stellen van haalbare doelen en het vieren van je successen. Hoe beter je je over jezelf voelt, hoe minder behoefte je hebt om anderen neer te halen.
Omring je met positieve invloeden.
Breng tijd door met mensen die je inspireren om de beste versie van jezelf te zijn. Positieve invloeden kunnen je helpen om je gedragspatronen te doorbreken en betere gewoonten aan te nemen.
Blijf leren en groeien.
Verandering is een continu proces. Blijf werken aan jezelf, wees geduldig en geef jezelf de tijd om te groeien. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd blijft om een positieve verandering te maken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier