Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
plasangst
© Miriam Alonso via Pexels

Vermijd jij publieke toiletten of wacht je tot alle wc-hokjes leeg zijn voor je kan plassen?

Heb jij plasangst? Zo herken je het én pak je het aan

Dewy De Leeneer

Sommige mensen vinden het compleet absurd, maar het bestaat wel écht: plasangst. Vermijd jij publieke toiletten, wacht je altijd tot alle wc-hokjes leeg zijn of lukt het gewoon helemaal niet om te plassen op een andere wc dan de jouwe? You’re not alone.

Plasangst, ook wel paruresis genoemd, is een aandoening waarbij mensen moeite hebben met plassen in bepaalde situaties, denk maar aan publieke toiletten of wanneer ze horen of denken dat er andere mensen in hun aanwezigheid zijn. Daardoor kan wat voor iemand zo vanzelfsprekend lijkt, bijvoorbeeld gaan plassen op het werk, voor iemand met plasangst een heuse opgave worden.

Het is dus eigenlijk een vorm van sociale angst die het dagelijks leven aanzienlijk kan beïnvloeden én kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Of het nu gaat om een lichte nervositeit of een ernstige schrik: niet zomaar naar toilet kunnen gaan wanneer je die behoefte wel voelt, is echt niet plezant.

Hoe herken je het?

Mensen met plasangst vermijden vaak het gebruik van openbare toiletten, zelfs als ze dringend moeten plassen. En daarmee bedoelen we niet per se de degoutante wc-hokjes op jeugdfuiven (die ook natuurlijk), maar ook de toiletten op het werk, op school of zelfs bij vrienden.

Wanneer ze dan toch geconfronteerd worden met het gevoel dat ze moeten plassen in zulke situaties, proberen ze dat gevoel eerst te verdringen of stressen ze al voor het geval dat ze niet anders zouden kunnen. Dat plasgevoel inhouden kan natuurlijk zorgen voor fysieke ongemakken.

Wat kan je doen?

De eerste stap is erkennen dat je plasangst hebt én begrijpen dat het een veelvoorkomend probleem is. Nee, je bent niet raar, veel mensen kampen met dezelfde sociale angst. Misschien helpt geleidelijke blootstelling aan situaties die plasangst kunnen veroorzaken wel om de schrik te verminderen?

Er bestaan ook verschillende ontspanningstechnieken die je kan uitproberen, zoals diep ademhalen of je oren sluiten met je vingers om je af te zonderen van het moment. Heb je het gevoel dat het alleen niet lukt, maar wil je graag geholpen worden? Aarzel dan niet om een psycholoog je te laten begeleiden, want er zijn oplossingen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '