Stop met diëten, start met intuïtief eten.
Deze 10 principes van intuïtief eten helpen je om je beter in je vel te voelen zonder te diëten
Vandaag is het Antidieetdag en dat vieren we maar al te graag met intuïtief-eten-coach Celien Rombouts. Met deze tien principes van intuïtief eten, nodigt ze ons uit om meer naar ons lichaam te luisteren en zo negatieve dieetgedachten te ditchen. Adieu!
Zeg de dieetmentaliteit vaarwel.
Het enige gegarandeerde effect van diëten en regimes is het jojo-effect. Focus niet (langer) op gewichtsverlies, maar wel op gezondheid. Dat cijfer op de weegschaal en je kledingmaat doen er niet toe, als je maar lekker en gezond in je vel zit.
Honger jezelf nooit uit.
Honger is een duidelijk signaal van je lichaam, dus negeer het niet. Zorg dat je lichaam gevoed wordt zodra het erom vraagt, zodat je altijd genoeg energie en kracht hebt. Wacht je met eten tot je uitgehongerd bent? Dan kan je er prat op gaan dat je je zal overeten en dat ‘gematigd’ en ‘ bewust’ niet meer in je woordenboek zullen staan.
Stop de strijd.
Als je jezelf constant verbiedt om dingen te eten als je honger hebt en je jezelf bekritiseert als je het toch doet, zal eten op den duur een echte strijd worden. Jezelf dingen ontzeggen zal bovendien het averechtse effect hebben. Hoe vaker je jezelf iets ontneemt, hoe groter je verlangen zal worden, tot je uiteindelijk toegeeft aan je craving en je plots niet meer kan stoppen met binge-eten. Sluit liever vrede met eten en leer dat je gerust mag genieten van voeding als je honger hebt.
Zie het niet als goed en slecht.
We hebben geleerd om voeding te zien als goed of slecht. Dat houdt eigenlijk geen steek. Er is niet zoiets als de voedselpolitie, dus de enige die jou kan bekeuren, ben jij zelf. Natuurlijk is er een verschil in de nutritionele waarde van een appel en appelgebak. Maar dat maakt je niet tot een slecht persoon als je gaat voor de hartige in plaats van de voedzame optie.
Stop als je verzadigd bent.
Honger is een belangrijk signaal van je lichaam, maar verzadiging is dat ook. Net zoals je uithongeren een vorm van roofbouw op je lichaam is, is je overeten dat ook. Stop wanneer je honger gestild is, word je echt bewust van die grens en respecteer die ook. Alleen op die manier toon je je lichaam alle respect dat het verdient.
Geniet!
Als je eet wat je wil en dat doet in een gezellige en ontspannende setting, zal het genot dat je ervaart tijdens het eten je helpen om een tevreden en voldaan gevoel te krijgen. Door jezelf zo’n fijn eetmoment te gunnen, zal je merken dat je zelfs minder voedsel nodig hebt om het gevoel te krijgen dat je genoeg hebt en bevredigd bent.
Leer omgaan met je emoties.
Je had een baaldag, hebt bakken verdriet of kampt met een ernstig geval van PMS, dus comfortfood moet dat voor je oplossen. Maar je weet goed genoeg dat eten je problemen niet zal verhelpen. Stop met je gevoelens weg te eten en tackel ze frontaal. Ga op zoek naar een gezonde emotieregulerende techniek, praat of zoek hulp als dat nodig is en verwacht niet dat eten het antwoord biedt. Je zal je er op termijn immers alleen maar slechter door gaan voelen.
Hou van je lichaamsbouw.
Een vrouw met schoenmaat 38 streeft nooit naar een schoenmaat kleiner of groter. Waarom doen we dat dan wel met onze kledingmaat? Het is nochtans net zo zinloos en oncomfortabel om van de rest van je lichaam te verwachten dat het een onrealistische maat of vorm aanneemt. Stop met je genetische blauwdruk te bekritiseren en streef liever naar een gezonde en gelukkige versie van wat Moeder Natuur je gegeven heeft.
Beweeg!
Bewegen is belangrijk, maar je hoeft niet per se te gaan zwoegen in de gym. In plaats van te focussen op het resultaat van wat je doet (denk: verbrande calorieën, gekweekte spieren of gelopen kilometers), richt je je aandacht beter op hoe bewegen voor jou voelt. Als je beweegt op een manier die je prettig en haalbaar vindt, kan dat je bakken energie en happy vibes geven, en zal het niet aanvoelen als een opgave.
Gun jezelf gezondheid.
Niets belangrijker dan een goede gezondheid. Gun je lijf daarom gezonde voeding. Maar vergis je niet: gezond betekent niet hetzelfde als perfect. Gun jezelf zo nu en dan een extraatje. Zolang je voor het grootste deel gezond eet, zal een kleine delicatesse zo nu en dan je echt niet opzadelen met overgewicht of een tekort aan voedingsstoffen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier