4. Je hebt het gevoel dat je veroordeeld wordt.
5 redenen waarom jij en je psycholoog geen goede match zijn
Als je het gevoel hebt dat je je mentale struggles niet meer alleen te baas kan of wil aanpakken, is het een goed idee om professionele hulp in te roepen. Maar er zijn zoveel verschillende hulpverleners, waardoor het moeilijk kan zijn om een psycholoog te vinden die een goede match is. Dit zijn vijf tekenen die aantonen dat je best verder zoekt naar iemand die je beter kan helpen.
Er wordt niet actief naar je geluisterd.
‘Therapiesessies zijn interacties waarin emoties dicht bij de oppervlakte kunnen liggen’, staat te lezen in YesTherapyHelps-magazine. ‘Het is belangrijk dat je hulpverlener niet alleen instructies en raad geeft, maar ook actief luistert naar je verhaal. Als jij het gevoel hebt dat je te vaak onderbroken wordt tijdens de sessie, kan dat de vertrouwensband met de hulpverlener schaden. Hetzelfde gebeurt wanneer de therapeut vaak de telefoon opneemt tijdens een sessie, naar buiten kijkt of voortdurend schrijft.’
Hij/zij/die is niet gespecialiseerd in jouw problematiek.
Angst, burn-out, depressie, intrusieve gedachten, misbruik, eetstoornissen... Niet alle psychologen zijn gespecialiseerd in dezelfde gebieden. ‘Een psycholoog die gespecialiseerd is in persoonlijke ontwikkeling heeft bijvoorbeeld misschien niet de kennis of vaardigheden om met eetstoornissen om te gaan. Bovendien zijn er patiënten die beter gebaat zijn met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en anderen met gesprekstherapie. Met andere woorden, niet alle therapieën zijn voor iedereen behulpzaam’, legt YesTherapyHelps uit. Het beste wat je kan doen is opzoeken wat de specialisaties zijn voor je met iemand een afspraak maakt. Of de therapievorm bij je past, bespreek je het best met de therapeut zelf na een paar sessies.
Hij/zij/die praat over andere patiënten of zichzelf.
‘Natuurlijk kan het helpen om jouw problemen vanuit een ander perspectief te bekijken aan de hand van een voorbeeld, maar wanneer de therapeut je vertelt over een andere patiënt is dat opnieuw schadelijk voor de vertrouwensband. Er moet namelijk beroepsgeheim gelden in de therapieruimte’, legt YesTherapyHelps uit. Waak ook dat de sessie nog altijd jou als middelpunt heeft en niet kantelt naar het privéleven van de therapeut.
Je hebt het gevoel dat je veroordeeld wordt.
Als je het gevoel hebt dat je therapeut een oordeel over je velt en je daarom niet alles durft zeggen, dan is hij/zij/die duidelijk niet de juiste. ‘De psycholoog moet proberen jouw situatie te begrijpen en zelfs als hij/zij/die niet dezelfde mening heeft, mag hij/zij/die die van hem/haar/hen niet opdringen. De relatie therapeut-patiënt is een professionele relatie waarin de psycholoog jou de instrumenten moet geven om je psychisch welzijn te verbeteren. Een therapeut die zijn patiënten openlijk beoordeelt en bekritiseert is geen goede professional’, concludeert YesTherapyHelps.
Je ziet geen vooruitgang.
Natuurlijk kan je niet verwachten dat één sessie je op magische wijze beter zal doen voelen, maar vooruitgang is wel belangrijk op termijn. Als je toestand na weken en weken stagneert of erger nog, verslechtert, dan is het zeker tijd om van therapeut te veranderen. Voel je daar ook niet schuldig om, het is niemands fout. Soms moet je iets anders proberen of bij een andere therapeut aankloppen om tot een doorbraak te komen, en dat is helemaal oké.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier