Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
quitters day
© Getty via Unsplash+

De voornaamste reden? We stellen te hoge doelen.

OEPS: vandaag sneuvelen ruim 80 % van de goede voornemens

Dewy De Leeneer

Oopsie daisy, vandaag is het Quitters Day, de dag waarop meer dan 80 % van de goede voornemens sneuvelen (nee, je bent dus niet alleen). Niet erg, kan gebeuren, zéker wanneer dan blijkt dat de voornaamste reden van die mislukte nieuwjaarsresoluties is dat we onze lat gewoon veel te hoog leggen.

We genieten nog maar 12 dagen van het nieuwe jaar en tóch zijn al meer dan 80 % van de goede voornemens niet meer van toepassing. Daarom wordt 12 januari ook wel Quitters Day genoemd, dé dag waarop we massaal weer in onze oude gewoontes vallen. Dat maakt niet uit, you tried, maar we vinden het wél interessant om te delen wat de oorzaak van die gesneuvelde nieuwjaarsresoluties juist is.

Onrealistische doelen

Uit onderzoek van Helan Onafhankelijk ziekenfonds blijkt namelijk dat een op de drie Belgen toegeeft dat ze zich wagen aan te hoog gegrepen voornemens. We leggen onze lat dus eigenlijk gewoon veel te hoog en stellen onrealistische doelen. Geen wonder dat we het dan niet volhouden, toch?

Daarnaast keek bijna één op vier van de ondervraagden er op 1 januari (nog lang voor Quitters Day dus) al tegenop om met hun goede voornemens aan de slag te gaan. Maar wat wil je, als je op voorhand al beseft dat het bikkelhard of onmogelijk wordt om ze te behalen? Stoppen met drinken, meer tijd vrijmaken voor jezelf en meer bewegen: de clichés zitten er één voor één bij (vaak allemaal tesamen).

Tips van de expert

Dé tip van Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie bij Helan, is om drie valkuilen te vermijden.

Kleine stapjes

Ten eerste om je niet overmoedig te storten op een ambitieus project. Begin bijvoorbeeld met wandelingen als je je lichaamsbeweging wilt verhogen, in plaats van direct te gaan hardlopen en maak dagelijks kleine vorderingen.

80/20

Vermijd vervolgens de valkuil van perfectionisme en gooi je voornemens niet meteen weg als er iets misgaat. Volg de 80/20-regel: maak 80 % gezonde keuzes en laat 20 % ruimte om te genieten zonder te veel zorgen.

Begin met één

En pas tot slot op dat je niet te veel tegelijk wil veranderen. Begin met één goed voornemen en laat de anderen even voor wat ze zijn. Kies het voornemen dat de grootste winst oplevert of waar je het meest enthousiast over bent om mee te beginnen.

Twijfel je zelf ook of je die voornemens nog lang kan volhouden? Hier vind je acht apps om je daarbij te helpen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '