Het is niet voor iedereen de gezelligste tijd van het jaar.
4 redenen waarom we ons tijdens de feestdagen soms meer eenzaam voelen
Feestdagen: ze zouden de gezelligste tijd van het jaar moeten zijn. Overal zie je knusse plaatjes van lachende families rond een chique tafel, cadeautjes onder een perfect versierde kerstboom en warme knuffels bij de open haard. Maar wat als dat voor jou helemaal niet zo voelt?
Dan ben je niet alleen. Veel mensen voelen zich tijdens de feestdagen net vaker eenzaam dan anders. Waarom dat gebeurt? Psychology Today somde vier redenen op die eigenlijk écht wel logisch klinken.
Alleen zijn komt harder binnen.
Tijdens de feestdagen lijkt alles te draaien om samenzijn, maar niet iedereen heeft toegang tot een stevig sociaal vangnet. Misschien woon je ver van je familie, zijn er spanningen of rouw je om het verlies van iemand die je mist?
En zelfs wie op een feest aanwezig is, kan zich eenzaam voelen, want uit studies blijkt dat niet alleen fysieke isolatie een rol speelt, maar ook emotionele eenzaamheid: het gevoel dat niemand je écht ziet of begrijpt. En dat kan zwaar wegen.
Wat kan helpen?
Durf contact te zoeken. Bel een vriend(in), ga naar een buurtactiviteit of kijk eens of je ergens als vrijwilliger aan de slag kan. Zelfs kleine contacten kunnen het gevoel van verbondenheid versterken.
Meer geldzorgen.
De feestdagen komen vaak met een serieuze rekening: cadeaus, etentjes, kerstversiering,... Het is niet voor iedereen evident om al die kosten te dragen. En die druk om mee te doen – om toch maar dat perfecte cadeau te vinden of dat gezellige feestje te organiseren – kan voor extra stress zorgen. Zeker als je al krap bij kas zit, kan het voelen alsof je tekortschiet. En dat komt je mentale gezondheid natuurlijk niet ten goede.
Wat kan helpen?
Stel grenzen voor jezelf. Spreek met je familie af om kleinere cadeautjes te geven of zoek samen naar alternatieven, zoals iets handgemaakt of een gezamenlijke activiteit zonder al te veel kosten. Je aanwezigheid en aandacht betekenen vaak veel meer dan een duur cadeau.
Vergelijken met het perfecte plaatje.
De perfecte kerstboom, stralende families, romantische sneeuwlandschappen... Het beeld dat we in films en op sociale media zien, voelt soms onhaalbaar. Je eigen feestdagen lijken daar niet aan te kunnen tippen, en dat kan ervoor zorgen dat je teleurgesteld bent en liever niets organiseert dan iets wat niet aan je verwachtingen voldoet.
Wat kan helpen?
Herinner jezelf eraan dat wat je op sociale media ziet vaak een geënsceneerde versie van de realiteit is. Leg de lat voor jezelf lager en waardeer de kleine, échte momenten. Je hoeft je feestdagen niet te vergelijken met een scène uit een Hallmark-film.
Het verdriet om wie er niet meer is.
Ook voor wie iemand verloren heeft, kunnen de feestdagen extra pijnlijk zijn. Het is een tijd die herinneringen oproept en dat kan het verdriet versterken, zelfs als het verlies al jaren geleden was. Doordat je hen mist, voel je je misschien even erg alleen.
Wat kan helpen?
Voel je niet verplicht om vrolijk te doen als dat niet oprecht voelt. Zoek manieren om degene die je mist te herdenken, bijvoorbeeld door een kaarsje te branden, je gevoelens neer te pennen of een mooie herinnering te delen met iemand anders.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier