Pas vanaf 9u 's ochtends zou je lichaam klaar zijn voor een eerste kop koffie.
Koffieleut? Dit is waarom je ‘s ochtends beter geen koffie meer drinkt
Kan jij ‘s ochtends ook niet wakker worden zonder jouw verse kop koffie? Dan hebben we slecht nieuws, want je favoriete zwarte drankje is allesbehalve goed voor je lichaam en gezondheid, en zeker als je het op een lege maag drinkt.
We weten allemaal dat koffie niet zo gezond is, maar we kunnen het toch niet laten om voor dag dauw onze eerste mok leeg te drinken. Toch waarschuwde voedingsconsulent Carlyn Rosenblum eerder deze week op de website PureWow voor de gevolgen van een tas koffie op een lege maag. Blijkbaar zouden die gevolgen toch niet zo verwaarloosbaar zijn.
Stresshormoon
‘Er zijn een paar redenen waarom koffie ‘s ochtends niet gezond is’, begon Rosenblum. ‘Ten eerste verhoogt het het cortisolgehalte (hormoon) in ons lichaam, wat een negatieve invloed kan hebben op ons gewicht en de hormonale balans.’ Cortisol is het zogenaamde stresshormoon. Het helpt ons onze energie te reguleren en fluctueert constant, maar staat over het algemeens ‘s ochtends op z’n hoogst. ‘Als je ‘s ochtends begint met een tas cafeïne, wordt de productie van het hormoon belemmerd en de timing van de cyclus verschoven’, legde Rosenblum uit. ‘Daardoor zal ons lichaam cortisol produceren wanneer het cortisolgehalte eigenlijk zou moeten dalen.’
Wat er dan zo gevaarlijk is aan te veel cortisol? ‘Wanneer we voortdurend gestrest zijn, produceert ons lichaam continu cortisol’, legt Rosenblum uit. ‘Dat kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat vervolgens weer leidt tot een verhoogde productie van insulinehormoon en kan resulteren in een insulineresistentie. Te veel cortisol in ons lichaam kan ook leiden tot gewichtstoename en slaapproblemen.’
Op een lege maag
En dat is nog lang niet alles, want koffie op een lege maag zou nog een aantal andere gezondheidsproblemen in de hand werken. ‘Een tas koffie op een lege maag kan ook darmproblemen veroorzaken’, benadrukte Rosenblum. Koffie stimuleert de zuurproductie in de maag. Wie vatbaar is voor zure oprispingen of sukkelt met andere maag- en darmproblemen, kan proberen om pas na het ontbijt een tas koffie te drinken. Rosenblum beveelt een calciumrijk ontbijt aan met ingrediënten zoals yoghurt, amandelen, spinazie of chiazaad die de zuurgraad van de koffie kunnen helpen neutraliseren.
Wanneer mogen we dan in godsnaam wel nog koffie drinken? Na het ontbijt en wanneer ons cortisolgehalte laag genoeg staat, dus tussen 9u ‘s ochtends en 12u ‘s middags. Het is pas dan dat de cafeïne je een échte energieboost zal geven.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier