Je kent het wel: jij slaapt graag in een frisse kamer, je lief kruipt liever in een warm bedje onder de dons. Een eindeloze discussie waar jullie je voortaan van kunnen besparen, want het is beter voor je gezondheid om de verwarming ‘s nachts niet aan te laten staan.
Hoewel vaak anders wordt beweerd, is een te warme slaapkamer allesbehalve bevorderlijk voor je slaap. Het kan er zelfs voor zorgen dat je het veel moeilijker hebt om in slaap te vallen en dat je slechter slaapt, waardoor je ook vermoeider wakker wordt. ‘In een koele omgeving vertraagt onze bloedcirculatie. Dat helpt ons lichaam om beter te herstellen’, aldus Joëlle Adrien, voorzitter van het Frans Nationaal Instituut voor Slaap en Waakzaamheid, in Le Figaro. ‘Als je in een verwarmde slaapkamer in slaap valt, kan je trouwens ook een droge huid, hoofdpijn en/of een pijnlijke keel krijgen. Ook je neus kan op die manier sneller verstopt zitten.’
Thermische neutraliteit
Je lichaam koelt voor het slapengaan trouwens ook zelf al een beetje af. Wanneer je moe bent, komt het stofje melatonine vrij, een hormoon dat je lichaamstemperatuur doet dalen en je klaarmaakt om naar bed te gaan. Slapen in een een kamer die goed verlucht wordt, heeft trouwens ook als voordeel dat de luchtvochtigheid hoger is. Ook dat heeft een positieve invloed op je nachtrust.
Allemaal goed en wel, maar een té koude slaapkamer kan toch ook niet gezond zijn? Klopt. ‘De ideale temperatuur voor een optimale nachtrust schommelt tussen de 16 en 19 graden‘, aldus de arts. ‘Zo behoud je een thermische neutraliteit en zal het lichaam niet te koud of te warm worden. De hersenen zullen bezig zijn met slapen en niet met het reguleren van de lichaamstemperatuur. Je zal sneller in slaap vallen, minder wakker worden en je nacht zal veel rustiger zijn.’ Het is trouwens nog eens goed voor het milieu en je portemonnee ook. Je weet dus wat je de komende nacht te doen staat: verwarming uit en een lekker comfortabele pyjama aan!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier