Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© mentatdgt via Pexels

3. Een grote red flag: wanneer je raadgever het persoonlijk zou nemen als je zijn/haar advies niet opvolgt.

5 redenen om iemands advies toch maar niet op te volgen

Annelies Hart

Je kan nog zo sterk en zelfstandig zijn, voor sommige dilemma’s kan een beetje hulp van buitenaf geen kwaad. Het is prachtig hoe je mama, vriend(in) of broer/zus maar al te graag advies geven, maar dat wil niet zeggen dat je die raad ook altijd blindelings moet opvolgen. In deze vijf gevallen laat je advies best even links liggen.

Net zoals er voor elk weer de perfecte jas bestaat, is er voor elk probleem de gepaste persoon om raad aan te vragen. Je trekt bijvoorbeeld eerder naar je moeder met vragen over je pasgeboren baby’tje, je single vriend(in) zal je vast kunnen helpen met de ins en outs van het datingleven en misschien is je papa wel dolgelukkig als je bij hem aanklopt om financieel advies.

Toch zijn niet alle gulle adviesgevers zo goed. Het is dus soms een beetje uitkijken van wie je raad aanvaardt en van wie niet. Psychotherapeut Annie Armstrong Miyao ging daarom op zoek naar signalen van slecht advies, zodat je dilemma niet dubbel zo groot wordt.

Gebrek aan vertrouwen.

Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende reden om iemands advies niet te aanvaarden. ‘Enerzijds is het een slecht idee om de raad op te volgen van iemand die je tout court niet vertrouwt‘, legt Miyao uit. ‘Anderzijds kan het ook zijn dat je er niet op vertrouwt dat hij/zij/die je goed genoeg kent om de situatie juist te beoordelen. Wanneer dit het vaakst voorkomt? Bij ongevraagd advies.’

Eén regel moet je zeker in je achterhoofd houden: als je het gevoel hebt dat ze je in feite vertellen wat je wilt horen in plaats van wat ze oprecht denken, vraag je misschien best advies aan iemand anders.

Waarden en normen matchen niet.

Het is altijd slim om even na te gaan of je potentiële adviesgever wel in hetzelfde gelooft als jij. Dat hoeft daarom niet op alle vlakken van het leven te zijn, maar op z’n minst op vlak van het onderwerp van je dilemma.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar echtelijk advies, luister je best niet daar die ene vriend die absoluut niet in het huwelijk gelooft. En als je wil starten als freelancer, is de raad van je nonkel die al jarenlang een 9 to 5 heeft in hetzelfde bedrijf, misschien niet de beste.’

Hij/zij/die verwacht dat je het advies opvolgt.

Een grote red flag in de wereld van (ongevraagd) advies: wanneer je raadgever het persoonlijk zou nemen als je zijn/haar/hun advies niet opvolgt. Het laatste wat je wil, is onder druk gezet worden om te doen wat iemand anders je opdraagt terwijl je het zelf al moeilijk hebt met je dilemma.

‘De meeste beslissingen zijn niet zwart-wit’, verduidelijkt de psychotherapeute. ‘Dus zorg ervoor dat degene die je om advies vraagt ook weet dat je je misschien liever in de grijze zone begeeft, en je ook daarin steunt.’

Hij/zij/die maakt zelf niet de beste beslissingen.

Iedereen maakt fouten in het leven, dat is nu eenmaal een feit. Stel jezelf echter de vraag of je je kan vinden in de levenskeuzes van diegene die je advies geeft. De kans is namelijk groot dat die zullen doorschijnen in de raad die hij/zij/die voor jou in petto heeft.

Als zijn/haar/hun advies de situatie net nog wat erger maakt, of net niets zou opleveren, is het misschien beter om er gewoon niet naar te vragen. Of in het geval van ongevraagd advies: het respectvol links te laten liggen.’

Je voelt je niet goed bij het advies.

De eerste tip in deze lijst was best voor de hand liggend, maar de laatste is dat zo mogelijk nog meer.

‘Ga bij jezelf na of hun advies voelt als het juiste om te doen (zelfs als het moeilijk is om te horen). Uiteindelijk ben jij degene die verantwoordelijk is voor de keuzes die je maakt‘, besluit Miyao.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '