Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© William Fortunato via Pexels

Bouw verschillende slaapassociaties op vanaf het begin – zo maak je het jezelf makkelijker.

Slaapt je kind niet? Met deze tips bescherm je je draagkracht

We droppen hier geen bom door te zeggen dat het ouderschap behoorlijk uitdagend kan zijn, vooral ‘s nachts. Die uitdagingen kunnen de draagkracht van ouders serieus aantasten en het is niet de bedoeling om eronderdoor te gaan gewoon omdat je graag een responsieve (nacht)ouder wil zijn.

Columniste Nele Reymen, mama van twee moeilijke slapers, selecteerde enkele handige tips uit het boek ‘Zachte nachten’ van slaapexperts Hanne Wils en Anouk Van Nuffel om je draagkracht te beschermen, zonder jezelf te verliezen.

1. Doe minder moeite

Read that again! Het kan zo simpel zijn als dicht bij je kindje slapen, zodat je niet steeds hoeft op te staan. Bereid je goed voor op de nacht door alles van tevoren klaar te zetten. Bouw verschillende slaapassociaties op vanaf het begin – zo maak je het jezelf makkelijker. Je kindje in slaap wiegen of voeden zijn natuurlijk slaapassociaties die niet hoeven afgeleerd te worden als ze werken/goed voelen voor je kindje en gezin.

2. Betrek jouw village

It takes a village to raise a child – en om jezelf te beschermen. Zet je netwerk in om je grenzen te bewaken. Laat je partner ook een deel van de nachten voor zijn/haar/hun rekening nemen. Vraag je ouders of goede vrienden om af en toe in te springen, of zelfs tijdelijk bij jullie in te wonen. Neem je eigen behoefte aan rust serieus! Heb je geen village? Of voelt je huidige village niet als een veilige haven? Misschien omdat ze er andere ideeën op na houden? Zoek dan actief naar een nieuw netwerk waarbij je je wel prettig voelt. Overweeg kraamzorg, een doula of een oppas. Je kan ook aansluiten bij lokale initiatieven voor ouders en baby’s.

Onthoud: het is niet erg als niet alle hechtingsfiguren dezelfde visie hebben als jij. Je kindje kan best tegen een figuurlijk stootje als dat betekent dat jij de kans krijgt om je batterij op te laden.

3. Luister naar jezelf

Ga je vaak over je grenzen? Vraag je af waarom dat zo is. Komt het door je opvoeding? Heb je als kind geleerd dat je grenzen er niet toe doen? Of voel je de druk om alles alleen te moeten kunnen? Neem de tijd om te reflecteren. Wat heb jij nodig om los te kunnen laten en die grens aan te geven? Als het allemaal te veel wordt, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Je hoeft het niet alleen te doen!

4. Verander wat niet meer werkt voor jou

Tijd voor verandering? Weet dat het energie kost om gewoontes te doorbreken. Het is niet makkelijk om grenzen te stellen rond iets dat al een routine is. Kinderen houden van voorspelbaarheid – het geeft hen veiligheid. Wanneer je besluit iets te veranderen, kies dan een goed moment. Plan het in wanneer er niet te veel gaande is in het gezin. En onthoud: het vraagt tijd, geduld en liefde om nieuwe routines en gewoontes op te bouwen. Maar je doet het geweldig! Vergeet niet: je bent al genoeg en doet al genoeg. Jij hebt de controle.

Bestel het boek ‘Zachte nachten’ van slaapexperts Hanne Wils en Anouk Van Nuffel hier voor € 24,99.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '