Maken sociale media ons écht ongelukkig of is dat wat kort door de bocht?
7 tips om goed om te gaan met sociale media en het leuk te houden
Alles draait anno 2024 rond liken, delen en connecteren, maar er wordt ook gezegd dat sociale media mensen ongelukkig maken. Is dat echt zo of is dat wat kort door de bocht? Daar heeft Mediawijs een antwoord op.
Sociale media kunnen inderdaad een negatieve invloed hebben op je mentaal welzijn, als het soms lijkt alsof iedereen het beter heeft dan jij. Maar het is niet allemaal negatief. Dankzij sociale media blijf je in contact met anderen, kan je jezelf uitdrukken en nieuwe dingen leren. Het gaat er vooral om hoe jij met sociale media omgaat.
Dat beaamt ook onze socialmediamanager Demi: ‘Het lijkt bijna alsof ik dit móét zeggen om mijn job als socialmediamanager te mogen houden, maar social media maken mij persoonlijk echt gelukkig. Het is een van de enige plekken waar ik me écht gehoord en geaccepteerd voel en waar je alles kan en mag zijn. Toegegeven, ik ben misschien ook een beetje verslaafd, maar ik vind dat als je een gezonde online environment creëert en de juiste mensen volgt, het een hele fijne vorm van escapisme kan zijn. Zolang je niet alleen geconfronteerd wordt met perfecte plaatjes maar ook met het echte leven, met echte mensen en met belangrijke accounts, tenminste. Mijn tip: vind je iets niet leuk of maakt een bepaald type account je ongelukkig? Ontvolg die accounts en flag ze als “niet geïnteresseerd”. Zo kan je je eigen social environment bepalen.’
Tips
Dat sociale media ons een slecht gevoel kunnen geven, is voor de meesten geen verrassing. Maar we weten daarom nog niet hoe we daar best mee omgaan. Deze dingen doe je beter wel én niet.
Leer herkennen wanneer je je slecht voelt op sociale media.
Vaak scrollen we op sociale media om ons af te leiden of de tijd sneller te laten gaan, zonder echt stil te staan bij de inhoud die we zien. We maken dan ook niet de reflex om na te denken over hoe bepaalde inhoud ons doet voelen. Probeer dit iets vaker te doen: zo leer je herkennen welk soort berichten voor jou een trigger zijn om je onzeker, bang of verdrietig te voelen.
Bedenk manieren om anders met sociale media om te gaan.
Als je vaak onzeker wordt door wat je ziet, kan het helpen om positieve profielen te volgen: profielen die body positivity promoten, stilstaan bij een gezonde levensstijl of tips geven om je beter in je vel te voelen. Tegelijk kan je profielen die je onzeker maken ontvolgen, zodat je er niet meer mee in aanraking komt. Je kan ook contentfilters instellen (bv. bepaalde hashtags blokkeren) om gevoelige inhoud uit je feed te weren.
Leg je smartphone even weg.
Leg je smartphone even weg zodra je merkt dat je gevoel eronder lijdt en ga iets doen waar je blij van wordt. Een deugddoende wandeling, iets lekkers koken, creatief bezig zijn… Het kan allemaal helpen om je gedachten even te verzetten.
Praat met iemand.
Aarzel ook niet om iemand aan te spreken die je vertrouwt. Het lucht op om je onzekerheden of verdriet met een ander te delen. Heb je echt geen idee wat je best doet? Laat iemand in je omgeving dan mee naar een oplossing zoeken!
Pieker er niet te lang over.
Het is goed om stil te staan bij wat je ziet online, maar vermijd om er te lang over te piekeren. Dit kan die negatieve gevoelens versterken.
Voel je niet schuldig over je emoties.
het is oké om te voelen wat je voelt. Zolang je probeert om dat gevoel te veranderen, komt het vast goed. Vermijd daarbij risicovol gedrag, zoals veel alcohol drinken of een streng dieet volgen.
Bepaal hoeveel je wil delen.
Wat je deelt en hoe je je voordoet op sociale media, heb je helemaal zelf in handen. Dat hoeft niet altijd overeen te komen met de werkelijkheid: misschien vind je het niet leuk om bepaalde stukjes van je leven online te delen of hou je verdrietige momenten liever voor jezelf? Ook dat is oké! Bepaal zelf hoeveel je wil delen.
‘Mijn smartphone luistert mij af – en 22 andere mythes over het digitale tijdperk’ van Mediawijs is nu beschikbaar – € 24,99 – ontdek het hier!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier