Voel jij je soms schuldig als je op mooie dagen niet optimaal van de zon kan genieten?
AHA: daarom hebben we soms last van ‘sunshine guilt’ bij mooi weer
De zon schijnt, de lucht is blauw, en toch voel je een knagend schuldgevoel. Het staat bekend als ‘sunshine guilt’ en het is iets waar veel mensen last van hebben, vooral in landen waar het weer vaak wisselvallig is – *kuch*, België. Maar waarom voelen we ons soms schuldig op een prachtige zomerdag?
‘Sunshine guilt’ is het (schuld)gevoel dat mensen ervaren wanneer ze niet voldoende kunnen genieten van zonnige dagen. Als je al weken enkel regen ziet en de weergoden dan een aantal dagen zon voorspellen, maar je binnen moet werken, studeren of andere verplichtingen na moet komen, kan je dat gevoel krijgen. Want als de stralende zon buiten z’n ding doet terwijl jij binnen zit te puffen en te zweten, voelt dat niet echt aan als genieten van het mooie weer.
Extra schuldig
Dat gevoel kan nog versterkt worden, denk maar aan wanneer je bijvoorbeeld een vriendengroep hebt met andere werkuren of andere examenschema’s die activiteiten zonder jou plannen. Of als je bijvoorbeeld minder vaak op vakantie gaat dan anderen en je alleen ons Belgenweer meemaakt, wordt de zon écht als een schaars goed beschouwd. Ook sociale media zijn een boosdoener, want als je overal foto’s ziet van mensen die wél de tijd vinden om van de zonnestralen te genieten, dan mis je toch precies iets?
Bye bye sunshine guilt
Vergeet niet dat het oké – zelfs heel goed – is om verantwoordelijkheden en verplichtingen te hebben. Het is niet altijd mogelijk om elke zonnige dag optimaal te benutten, al zouden we dat wel willen. Probeer een balans te vinden tussen je verplichtingen en ontspanning.
Neem als je een drukke dag hebt bijvoorbeeld korte pauzes om even van het zonnetje te genieten. Werk ook aan je planning: probeer je werk en vrije tijd zo in te plannen dat je toch wat kan profiteren van mooie dagen. Of maak een gezellig werkhoekje op je terras zodat je gewoon van buiten kan werken of studeren!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier