Zijn ze nu echt kankerverwekkend? En klopt het dat je met tattoos niet meer onder een MRI-scanner kan?
7 feiten en fabels over tattoos die je moet kennen voordat je er eentje laat zetten
Zijn tatoeages nu echt kankerverwekkend? En kan je beter voor henna kiezen als onschuldig alternatief? Er bestaan heel wat fabels rond het zetten van een tattoo, terwijl sommige feitjes je dan weer twee keer (of net niet meer) doen nadenken voordat je dat kunstwerk laat vereeuwigen op je lichaam. Dit zijn de allergrootste feiten en fabels over tattoos op een rijtje.
‘Met tattoos kan je niet meer onder de MRI-scanner’
‘Met tattoos kan je niet meer onder de MRI-scanner’
FABEL: De theorie waarom een MRI-scan onmogelijk zou zijn met tattoos, luidt dat bepaalde metaaldeeltjes in de inkt de scan zouden verstoren en pijn bij de patiënt zouden veroorzaken, omdat ze door het magnetische veld zouden verschuiven. Volgens professor Paul Parizel, diensthoofd radiologie aan UZA, klopt dat in theorie, maar vormt dat in de praktijk niet echt een obstakel. Door een vochtig gaas over de tattoo te leggen, zorg je er namelijk voor dat de stroom wordt afgeleid. Een patiënt kan altijd aangeven wanneer er toch wat lijkt mis te gaan, en dan kan het onderzoek meteen worden stopgezet.
‘Tattoos zijn verslavend’
‘Tattoos zijn verslavend’
FEIT/FABEL: Viren Swami, psycholoog aan de universiteit van Westminster, vindt dat het woord ‘verslaving’ niet helemaal correct is. Volgens zijn onderzoek wachten mensen gemiddeld twee tot zeven jaar om een volgende tattoo te laten plaatsen. De pijn, het prijskaartje en het permanente karakter ervan zijn daar volgens hem de meestvoorkomende verklaringen voor. Zijn collega Stuart Ross, lector psychologie aan Newman University, nam dan weer de motieven van mensen die steeds meer tattoos laten zetten, onder de loep. Daaruit concludeerde hij dat vooral het proces en niet het resultaat de echte drijfveer zijn om steeds weer naar de tattooshop te hollen.
‘Tattoos kunnen allergieën veroorzaken’
‘Tattoos kunnen allergieën veroorzaken’
FEIT: Een tattoo laten zetten verloopt nooit zonder risico. Zo kan je op drie manieren een allergische reactie krijgen. In zeldzame gevallen kan je allergisch reageren op het latex van de handschoenen die de artist draagt. Daarnaast kan je last krijgen van een contactallergie. In dat geval reageert je huid op een bepaald ontsmettingsmiddel of zalf die wordt gebruikt tijdens het tatoeëren. Tot slot kan je ook allergisch zijn voor bepaalde stoffen in de inkt. Dat soort allergie kan ook pas later de kop opsteken, wanneer de inkt wordt afgebroken door bijvoorbeeld contact met de zon. Een preventieve allergietest heeft dan weinig zin.
‘Je kan ook kiezen voor een tijdelijke tattoo’
‘Je kan ook kiezen voor een tijdelijke tattoo’
FABEL: Tijdelijke tattoos (voor een paar maanden) bestaan niet echt. Een tattoo is ofwel goed gezet en is bedoeld om zo lang mogelijk zo mooi en strak mogelijk te blijven, ofwel is die slecht gezet. In het laatste geval begint die te vervagen, uit te lopen of onscherp te worden, maar dat proces verloopt bijna nooit op een mooie, egale manier.
‘Hennatattoos zijn onschuldige alternatieven’
‘Hennatattoos zijn onschuldige alternatieven’
FABEL: Ze zijn vooral populair in het buitenland, maar let er toch mee op. Er is weinig tot geen controle op de inkt, die soms erg sterk is, waardoor die slecht of helemaal niet verdwijnt. De combinatie met felle zon kan bovendien zorgen voor flinke brandwonden die niet helemaal genezen.
‘Tattoos zijn kankerverwekkend’
‘Tattoos zijn kankerverwekkend’
FEIT/FABEL: Een recent rapport van Joint Research Centre van de Europese Unie waarschuwt dat sommige inkten die voor tatoeages gebruikt worden, stoffen bevatten die kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Toch bevestigt de Hoge Gezondheidsraad dat niet, omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat een directe link legt tussen tattoos en een verhoogd risico op kanker. Dat tatoeages kankerverwekkend zouden zijn, is dus geen bewezen feit, maar het kan zeker geen kwaad om goed je research te doen voor je bepaalde soorten inkt in je huid laat aanbrengen.
‘Je tattoo kan een lelijke ontsteking veroorzaken’
‘Je tattoo kan een lelijke ontsteking veroorzaken’
FEIT: Ontstekingen zijn in de meeste gevallen een gevolg van het gebruik van niet-steriel materiaal of van slechte nazorg. Ze zijn dus wel perfect te voorkomen.
Beelden: Pexels & Unsplash
Wil jij binnenkort een tattoo laten zetten? Wij geven je alvast wat inspiratie:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier