Laat je geur achter op een knuffel of kussensloop, zing of neurie zachtjes of laat de deur open zodat je kind je kan horen.
Sluit slaapobstakels uit: 4 tips voor een betere nachtrust van slaapexperts
Slaapobstakels kunnen een goede nachtrust flink in de weg staan, maar met deze tips van slaapexperts van Hanne Wils en Anouk Van Nuffel kan je ze overwinnen en jezelf en je kleintje naar dromenland sturen.
1. Verminder scheiding
Sommige kinderen hebben gewoon behoefte aan extra nabijheid en maken dat duidelijk door te huilen of smoesjes te verzinnen om je bij zich te houden. Niet elk kind heeft dezelfde behoefte aan nabijheid, maar voor die kleintjes die dat wel hebben, zijn hier wat handige tips:
- Fysiek contact: hou je kind dicht bij je, laat het op je borst in slaap vallen, of draag het in een draagzak. Jullie zijn elkaars veilige haven.
- Overbrug de scheiding: laat je geur achter op een knuffel of kussensloop, zing of neurie zachtjes in de buurt of laat de deur open zodat je kind je kan horen. Zo voelt je kindje dat je er altijd bent, ook als je niet direct in de kamer bent.
2. Breng je kindje en jezelf tot rust
Rust is soms belangrijker dan slapen. Annelies, een moeder van een alerte dochter, ontdekte dat focussen op rust in plaats van slapen voor hen de sleutel was. Probeer eerst samen actief te spelen en daarna te wiegen om die rust in te brengen. Een rustig zenuwstelsel is essentieel en kan op veel manieren worden ondersteund:
- Afstemmen op de noden van je kind: help je kind in slaap te vallen zolang dat nodig is. Elk kind is anders, en dat is helemaal oké.
- Ontspannen sfeer creëren: gebruik een bedtijdritueel met veel lichaamscontact en lieve woorden. Zorg voor een kalme omgeving waarin je kleintje zich geborgen voelt.
- Zelfregulatie: zorg ervoor dat je zelf ook ontspannen bent. Probeer wandelingen, diep ademhalen, of zelfs een dansje om je stress te verminderen. En vergeet niet: wissel af met je partner als het allemaal even te veel wordt. Samen sta je sterker!
3. Zorg voor afstemming op prikkelbehoeften
Kinderen leren en groeien door hun omgeving te verkennen en prikkels op te doen. Dat helpt ook om slaapdruk op te bouwen, zodat ze makkelijker in slaap vallen. Zorg voor een omgeving die prikkels biedt, tenzij je kindje heel prikkelgevoelig is. Neem je kleintje mee naar buiten en bied verschillende activiteiten aan die jullie allebei leuk vinden.
In de eerste weken, wanneer je kind nog niet actief de wereld kan ontdekken, kan je sensorische stimulatie bieden door huid-op-huidcontact en interacties zoals oogcontact en praten. Dat helpt je baby zich veilig en verbonden te voelen.
4. Sluit voedingsproblemen uit en voed op vraag
Voeding en slaap gaan hand in hand. Als je merkt dat je kleintje slecht drinkt of veel last heeft van krampjes, is het slim om een lactatiekundige of kinderarts te raadplegen. Voeden op vraag helpt bij het creëren van een makkelijke en aangename slaaproutine. Voeden en slaap zijn trouwens onlosmakelijk verbonden met elkaar bij baby’s. Niets beter dan melk als slaapmutsje. Door op de signalen van je kind in te spelen, maak je van eten en slapen een fijne en ontspannen ervaring.
De cijfers
Onderzoekers probeerden de normatieve ontwikkeling van slaap te beschrijven op de leeftijd van 3, 6, 8, 12, 18 en 24 maanden. Ze volgden twee groepen, in totaal meer dan 3.000 kindjes, over een periode van twee jaar en keken naar verschillende slaapparameters, waaronder het percentage van kindjes dat zelfstandig (opnieuw) in slaap kon vallen.
Dit waren de resultaten:
- 31 % van de 3 maanden oude baby’s viel vaak of altijd zelfstandig (terug) in slaap.
- 49 % van de 8 maanden oude baby’s, 50 % van de 18 maanden oude peuters en 47 % van de 2 jaar oude peuters.
- Ongeveer 1 op de 2 kindjes onder de twee jaar oud valt dus niet regelmatig of altijd zelfstandig in slaap.
Bron: Paavonen et al., 2020
Bestel het boek ‘Zachte nachten’ van slaapexperts Hanne Wils en Anouk Van Nuffel hier voor € 24,99.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier