Nee, je hoeft gelukkig niet languit te liggen op zo'n chique stoel.
6 dingen die je wil weten als je voor het eerst naar een psycholoog gaat
Heb je de stap genomen om voor het eerst met een psycholoog te gaan praten? Wat goed dat je van je eigen mentale gezondheid een grotere prioriteit wil maken. Twijfel je nog een beetje of heb je wat schrik voor dat eerste gesprek? Hier kan je je aan verwachten.
Het eerste gesprek dient als kennismaking.
Een eerste bezoek bij je psycholoog dient vaak als een kennismakingsgesprek. Zo wordt het duidelijk wat je voor elkaar kan betekenen. Dat voelt in het begin misschien nog wat onwennig, want waarom zou je je nu kwetsbaar openstellen voor iemand die je nog niet eens vijf minuten kent? Maar een band opbouwen met je therapeut vraagt tijd.
Doe het dus rustig aan tijdens het eerste gesprek en maak je geen zorgen wanneer je niet weet waar te beginnen. Je psycholoog zal dan zelf vragen stellen en het gesprek op gang brengen.
Nee, je hoeft niet in zo’n lange stoel te liggen.
Misschien vind je dat jammer, of je bent net heel opgelucht. Want de sessies zullen niet doorgaan zoals we ze in de films kennen: liggend in een lange stoel met een therapeut naast je die wat staat te kribbelen in een doktersjas.
Het is net de bedoeling dat je je zo goed mogelijk op je gemak voelt. Zo’n praktijkkamer zal dan ook meestal huiselijk ingericht zijn, zodat jij helemaal op je gemak kan zijn.
Bereid je gesprek voor.
Zo’n eerste gesprek kan ontzettend snel voorbijgaan. Door je gesprek voor te bereiden, breng je niet alleen een overzicht in je eigen gedachten maar maak je het ook een pak gemakkelijker voor je psycholoog.
Het is tenslotte jouw gesprek, dus jij bepaalt ook zélf waarover je het wil hebben en waar je aan wil werken. Neem de tijd om op voorhand al eens op te schrijven waar je het moeilijk mee hebt, waar je aandacht aan wil schenken en alle vragen die je aan de therapeut wil stellen. Zo halen jullie samen het meeste uit dat eerste gesprek.
Aan je mentale gezondheid werken vraagt geduld en doorzettingsvermogen.
Bij therapie is het belangrijk te onthouden dat het werk van beide kanten zal moeten komen. Zowel jij als je therapeut hebben er baat bij om actief na te denken en te werken aan jouw welzijn. Dat vergt tijd, begrip, geduld en werk. Verwacht dus vooral niet dat je na één sessie al alles hebt uitgedokterd.
En misschien is dit wel de belangrijkste tip: je psycholoog zal niet op een magische manier alles kunnen oplossen. Werken aan je mentale gezondheid kan je vergelijken met trial and error. Onder begeleiding van je psycholoog, zal je zelf moeten ondervinden wat voor jou wel en niet werkt.
Misschien voel je overweldigende emoties bij het buitenstappen.
Is het de allereerste keer dat je met een therapeut gaat praten? Dan is het niet ongewoon dat je een rollercoaster aan emoties door je lijft voelt razen. Een traantje wegpinken is normaal, maar ook angstige gevoelens worden weleens getriggerd na zo’n gesprek. Je hebt tenslotte heel wat blootgegeven aan jezelf – én je therapeut. Wat je ook voelt, gun jezelf even tijd om te bekomen en wees extra lief voor jezelf de komende dagen.
Niet elke psycholoog past bij jou.
Net zoals bij vrienden of je partner, is een vertrouwensband opbouwen met je psycholoog belangrijk om het meeste uit de begeleiding te halen. Daarom is het dus goed om een therapeut te vinden die goed bij jou past. Heb je last van depressie, een eetstoornis, een burn-out of ben je in rouw? Ook dan kan je best een geschikte en ervaren therapeut zoeken.
Stel jezelf na het eerste gesprek de volgende vragen:
- Wil hij of zij aan de slag met mijn doelen en werkpunten?
- Toonde hij of zij genoeg empathie en begrip voor mij?
- Voelde ik me genoeg gehoord?
- Voelde ik mij comfortabel in haar of zijn gezelschap?
- Heeft hij of zij ervaring met problemen waar ik mee aan de slag wil?
Het kan dus weleens zijn dat je na zo’n eerste gesprek toch liever een andere therapeut opzoekt. Dat is helemaal oké, op elk potje past een ander deksel.
Lees ook:
- Cartoonist Maria beeldt Disneyprinsessen af die langsgaan bij een psycholoog
- MUST FOLLOW: Hanane Bardid (28): ‘Instagram staat niet gelijk aan therapie. Wél is het het ideale platform om mentale gezondheid uit de taboesfeer te halen’
- Psychologen zitten op hun tandvlees: ‘In sommige gevallen geldt: first come, first served’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier