Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
feestdagen zonder stress
© Cottonbro studio via Pexels

Van beauty over deco tot ultieme last-minute mode- en foodtips.

Met deze 15 tips van onze redactrices kom je ontspannen de feestdagen door

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Zonder stress de feestdagen doorkomen? Het kan! Onze redactrices verklappen hun ultieme last-minute food-, deco-, mode- en beautytips waar minimaal werk en tijd in kruipt, maar die een maximaal resultaat opleveren.

Het perfecte kerstdiner is only a click away!

Styliste Marieke: ‘Heel wat maaltijdboxleveranciers brengen met de feestdagen een kerstbox uit. Bestaat er iets makkelijkers? Niet nadenken over wat je moet maken en alles in de juiste hoeveelheden aan huis geleverd. Geen stress, gewoon doen. Heerlijk!’

Tip van de redactie: Foodbag, HelloFresh en SOUS zijn echte aanraders!

Easy does it

Redactrice Herlinde: ‘Kies een makkelijk hoofd­gerecht, zodat je geen uren in de keuken hoeft te staan. Dat is niet leuk voor jou, maar ook niet voor je gasten, want Kerstmis draait tenslotte toch rond gezellig samenzijn. Ga voor een koude schotel waar iedereen zelf van kan opscheppen, een ­ovenschotel die je op voorhand klaarmaakt of een gourmet, fondue, grill- of teppanyakiplaat. Allemaal om ter ­lekkerst en vooral uiterst eenvoudig.’

Kerst op verplaatsing

Redactrice en columniste Nele: ‘Voor mijn verjaardag huurde ik een vakantiehuis waar ik al m’n vrienden en familie uitnodigde om samen te vieren. Zo is niemand en tegelijk iedereen “thuis”. Niemand hoefde te vragen of-ie iets uit de koelkast mocht pakken, waardoor ik als vanzelf minder het aanspreekpunt van de avond werd. Ik liet ook eten leveren, zodat ­niemand hoefde te koken en die stress ook wegviel. Tel daarbij nog lage verwachtingen voor decoratie want “je bent niet echt thuis daar” en klaar. Een aanrader!’

Ovenhapjes en het dessert zijn het hoogtepunt van het feestmaal, dus sla de kalkoen gewoon over!

Skip een stap

Chef eindredactie Kaat: ‘Laten we eerlijk zijn: de ovenhapjes en het dessert zijn toch veruit het hoogtepunt van het feestmaal? En meestal zit je na die hapjes al zo vol dat het hoofdgerecht gewoon proppen wordt. Zonde! Dus waarom sla je de kalkoen niet over en koop je gewoon veel kant-en-klare hapjes en een paar taarten en… klaar. Geloof me: niemand die zal klagen.’

Altijd geluk met een potluck

Grafisch vormgever Ellen: ‘Een goeie ouwe potluck is dé manier om iedereen tijd en stress te besparen. Laat alle gasten een hapje of gerecht meebrengen om te delen, maar hou het bij één thema – Italiaans, Midden-Oosters, Aziatisch… – zodat alles goed bij elkaar past. Je kan zelf voor de drank zorgen of de wijnaficionado van de familie of vriendengroep de wijn laten kiezen. Stal alles uit op tafel als een buffetje en… geniet!’

Glitter all the way

Redactrice Ysaline: ‘Een ingewikkelde oogschaduwlook moet ik vaak tien keer opnieuw doen. Daarom kies ik voor glitter, altijd een goed idee tijdens de feestdagen. Bovendien is het foolproof: je doet je basismake-up en dept wat glitters op je oogleden en/of onder je slapen. Glamoureuzer wordt het niet. Nog zo’n tijd- en stressbesparende tip is je haar de dag voordien of ’s ochtends al stylen. Fris voor de start van het feest nog even op met haarlak of droogshampoo, en klaar!’

Feestdis uit de duizend

Coördinator Judith: ‘De makkelijkste manier om de kerstdis er als nieuw te doen uitzien? Een nieuw – of tweedehands – tafelkleed en servetten. Een tafelkleed legde ik vroeger nooit, maar het maakt je tafel meteen af en creëert een mooi geheel. Ga je toch graag all the way zonder veel tijd te verliezen, kan je bij AVA kant-en-klare tafelpakketten shoppen met een tafelkleed, servetten, kaarsen, kandelaars en decoratie.’

Bubbelen like a pro

Moderedactrice Catherine: ‘Een tijdje ­geleden leerde ik in Château de Saran de kunst van het champagneschenken bij Moët & Chandon. Alles begint bij het juiste glas; haal daarom tulpvormige glazen in huis. Die doen de aroma’s beter tot hun recht komen dan een flûte en houden de bubbels langer vast dan een coupe. Inschenken doe je met de glazen op tafel – ze schuin houden is nergens voor nodig! Begin met een derde en schenk bij wanneer de bubbels gezakt zijn. Na het feest was je de glazen af met warm water en droog je ze af met een linnen handdoek. Spoelmiddel kan een laagje achterlaten, de vaatwasser is (helaas) uit den boze.’

Goed begonnen is half gewonnen

Redactrice Laura: ‘Hang op voorhand je outfit klaar. Ik weet uit ervaring dat je tot op het laatste moment bezig bent en soms nog in een keukenschort rondloopt wanneer de eerste gasten arriveren. Daarom is het slim om je feestlook ’s ochtends al uit te kiezen en indien nodig te strijken, zodat je er snel in kan springen als de bel gaat.’

Hang op voorhand je outfit klaar. Ik weet uit ervaring dat je tot op het laatste moment bezig bent en soms nog in een keukenschort rondloopt wanneer de eerste gasten arriveren.

Christmas-on-the-go

Redactrice Arkasha: ‘Met vrienden die in dezelfde wijk wonen organiseer ik binnenkort een kerstfeestje on-the-go. Iedereen voorziet een gang: aperitief bij Sarah, voorgerecht bij Fré en Lorenz, hoofdgerecht bij ons en dessert bij Vincent en Emilie. Zo kan iedereen zich toeleggen op één gang en heb je op het einde van de avond toch een rijkelijk gevuld én dynamisch feest gehad.’

Soulful aan tafel

Redactrice Kaatje: ‘Mijn ultieme kerstplaylist is Elisabeth Ouni’s OUNI’s SOULFUL XMAS op Spotify: zes uur aan soulful kerstdeuntjes die me niet gek maken, maar echt warmte en kerstsfeer uitademen. Elk jaar opnieuw een schot in de roos.’

De post op!

Redactrice Dewy: ‘Zelfgemaakte kaartjes zijn écht een must voor Kerstmis. Hoe ik die persoonlijk maak? Ik druk een foto af van mezelf en de persoon in kwestie om die dan helemaal kerstproof te maken door er stickers van rendieroortjes, een kerstmuts of een lange witte baard op te plakken en een mooie boodschap neer te pennen. Leuk om te maken én om te krijgen!’

Signed, sealed, delivered

Redactrice Evi: ‘Boodschappen aan huis laten brengen is, zeker in de kerstperiode, een godsgeschenk. Je kan het lijstje de hele week verder aanvullen en alles wordt in één keer aan je deur geleverd. Geen gesleur én dat verder aanvullen vind ik een goed idee. Je kan gewoon verder shoppen of alternatieven zoeken, terwijl je aan het winkelen bent. In de winkel staan en één ingrediënt niet vinden, vind ik niet uit te staan de dag voor een feest. Om van de drukte maar te zwijgen.’

Kerstboodschappen aan huis laten brengen is een godsgeschenk.

Stoelen aan de kant

Hoofdredactrice Eva: ‘Ik nodig steevast te veel gasten uit, dus is het even creatief zijn met zitplaatsen. Ik serveer het aperitief op de salontafel en leg allemaal kussens in de zithoek rond een nephaard op tv. De eettafel gaat aan de kant en wordt een buffettafel, bestek in een waterkan, borden en glazen staan klaar om zelf te nemen. Zo ben je niet de hele tijd in de weer om iedereen te bedienen. En het voordeel van die tafel aan de kant? Er is dan een dansvloer vrij!’

Doe-het-zelfdrankje

Socialmediamanager Demi: ‘Aangezien ik niet zo’n drinker ben, heb ik amper drank in huis. ­Bovendien heb ik geen zin om als host op zo’n drukke avond zelf voor het eerst cocktails te maken. Daarom kocht ik een glazen vat met tapkraan waarin ik voor de gasten arriveren kerstpunch ga gieten. Het zal in een hoek van de kamer staan, zodat iedereen z’n eigen glas kan tappen. Zo’n kerstbar is decoratief heel leuk, en het is stiekem ook een manier om jezelf werk te besparen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '