Lig jij ‘s nachts soms wakker door financiële stress en geldzorgen?
7 toegankelijke tips om je financiële kopzorgen de baas te worden
Lig jij soms wakker door financiële stress en geldzorgen? You’re not alone. We deelden nog maar net een onderzoek waaruit blijkt dat zo’n 40 % van de jongere werkende Vlamingen financiële kopzorgen heeft. Dat is niet niks en vooral niet leuk. Daarom delen wij graag zeven tips om die stress rond geld de baas te worden.
Financiële zorgen kunnen er écht voor zorgen dat je ‘s nachts wakker ligt, verkeerde beslissingen maakt of kansen laat schieten die je liever met je beide handen had gegrepen. Het zou een wonder zijn om van de ene dag op de andere te leven zonder geldzorgen, maar met deze tips krijg je ze misschien wél wat beter onder controle.
Denk even na over je financiële geschiedenis.
Denk even na of je financiële zorgen echt komen vanuit je eigen relatie met geld of van externe invloeden. Ben je bijvoorbeeld opgegroeid in een gezin waar altijd geldzorgen waren of kreeg je al een leven lang te maken met discriminatie of dergelijke bij banken? Dan kunnen die jouw visie op geld misschien wel beïnvloeden. Stel jezelf dus even de vraag of de overtuigingen van anderen jouw eigen opvattingen hebben gevormd. Leven in de angst van een ander heeft geen zin, toch?
Schrijf je eigen geldverhaal.
Het opstellen van een gedetailleerd budget is de eerste stap naar financiële stabiliteit. Analyseer je inkomsten en uitgaven zorgvuldig en zoek naar dingen waarop je eventueel kan besparen. Je hoeft geen boekhouder te zijn om een duidelijk overzicht op te stellen en zo’n schets kan je misschien wat rust geven in je hoofd.
Stel realistische doelen.
Een volgende stap in het schrijven van je eigen geldverhaal (zie hierboven) is om zelf realistische en haalbare doelen op te stellen. Wees je ervan bewust dat alle kleine beetjes helpen om je meer mentale rust te gunnen. Zet liever stapjesgewijs geld opzij dan je volledige maandloon door te storten naar je spaarrekening, want je zal het er dan al snel weer af moeten halen en daarover ga je ongetwijfeld piekeren.
Bouw een noodfons op.
Door stapjesgewijs die spaarrekening aan te zuiveren, creëer je een financieel vangnet die je voor onverwachte situaties (denk maar aan een kapotte wasmachine of een onvoorziene kost aan je auto) kan gebruiken. Een noodfonds helpt je niet alleen om onvoorziene kosten op te vangen zonder dat dit direct een grote impact heeft op je financiële stabiliteit, maar zorgt mentaal ook écht voor minder geldzorgen.
Check eens of je iets kan bijverdienen.
Of dat nu is door met de hond van je buurtbewoners te wandelen, elektrische steps op te laden of door je oude spullen online te verkopen: er zijn tal van leuke manieren om op een gemakkelijke manier iets bij te verdienen. En die extra centjes zorgen ongetwijfeld voor extra rust in je hoofd.
Stop met je te schamen.
Je bent écht niet alleen! Er zijn zoveel mensen die de financiële stress waar jij mee kampt ook herkennen. Het is dus helemaal niet erg om daarover te praten met anderen of hulp te zoeken. Je zal je beslist beter voelen eens je doorhebt hoeveel mensen er in een vergelijkbare situatie zitten.
Volg accounts voor tips.
Er zijn echt héél veel toffe accounts op Instagram en TikTok die je dagelijks overspoelen met budgettips en manieren zoeken om je geldzorgen onder controle te krijgen. En dan spreken we nog niet over de talloze podcasts waaruit je ongetwijfeld heel wat leert. Volgen die handel!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier