Heb jij het moeilijk om anderen iets te weigeren?
Kan jij moeilijk nee zeggen? Met deze 7 tips stel jij je grenzen
Je wil ‘nee’ zeggen, maar je knikt ‘ja’? Dan heb je het wellicht moeilijk om je grenzen te stellen? Wij geven je alvast enkele tips om je persoonlijke grenzen te bewaren en aan de hand van een aantal vragen leren we je hoe je je eigen grens kan bewaken.
- Wat wil jij en wat wil jij niet? Als dat duidelijk is voor jezelf, kan je het ook aan anderen duidelijk maken. Om respect te krijgen van anderen moet je eerst jezelf respecteren.
- Schep voor jezelf een duidelijk beeld van hoe jij behandeld wil worden door anderen. Schrijf het desnoods op, als een handleiding voor jezelf waarnaar je af en toe kan teruggrijpen.
- Verontschuldig je nooit voor je eigen grenzen. Die grenzen bepalen wie jij bent en daar hoef je geen sorry voor te zeggen.
- Zeg vaker nee. En beschouw het niet als iets negatiefs. Door nee te zeggen tegen anderen, zeg je ja tegen jezelf.
- Leg uit waarom je een grens stelt. Motiveer je keuzes en maak anderen zo duidelijk waarom je iets wel of niet wil doen. En word niet boos.
- Hou het bij jezelf door in de ik-vorm te praten in plaats van anderen op fouten te wijzen. Zeg niet wat de andere moet doen, maar zeg hoe jij je voelt bij het gedrag van de andere. Geef aan wat jij vindt, want het zijn jouw grenzen.
- Gebruik de juiste lichaamstaal en wees zelfverzekerd. Als jij je grenzen wil bewaken, ben je in je recht. Dus dan mag je het ook met rechte rug doen.
Kan jij moeilijk grenzen stellen?
Waarschijnlijk wel, als je op onderstaande vragen voornamelijk ‘ja’ hebt geantwoord.
* Heb jij het gevoel dat je constant in dienst staat van anderen?
* Geef jij zoveel dat je op het einde van de dag op bent?
* Bepalen anderen wie jij bent?
* Voelt het soms alsof anderen profiteren van jou?
* Heb jij het moeilijk om anderen iets te weigeren?
* Zet jij jezelf meestal op de laatste plaats?
* Voel jij je schuldig als je iets weigert?
* Heb je vaak een slecht gevoel bij dingen die je doet voor anderen?
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier