4. Schrijf al je vragen en bedenkingen op voorhand op.
7 tips om je meer op je gemak te voelen bij de gynaecoloog
Een afspraak bij de gynaecoloog is niemands favoriete bezigheid, maar het kan wel comfortabel verlopen. Als je toch wat zenuwen of angst hebt in de aanloop naar of tijdens je afspraak, kunnen deze tips je helpen om wat meer op je gemak te zijn.
Vertrouw op mond-tot-mondreclame.
Aan een naam kan je niet zien of je je bij die persoon op je gemak kan voelen, maar je kan wel afgaan op mond-tot-mondreclame. Ben je op zoek naar een (nieuwe) gynaecoloog? Vraag dan even rond in je omgeving, naar iemand waar zij tevreden van zijn. Zo ben je toch al een beetje gerustgesteld aangezien iemand anders er eerder al een aangename ervaring gehad heeft.
Neem een deugddoende douche.
Persoonlijke hygiëne is altijd belangrijk, maar als je naar de gynaecoloog gaat nog net iets meer. Enerzijds omdat het voor de dokter in kwestie aangenamer is om iemand te onderzoek die goed verzorgd is, anderzijds omdat de kans groot is dat jij jezelf meer op je gemak gaat voelen als je vooraf even onder de douche hebt gestaan. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor het relaxerende effect dat stromend warm water heeft op je lichaam.
Belangrijke tip: het is niet omdat een gynaecoloog je zal onderzoeken, dat je je vagina en vulva plots te lijf moet gaan met zeep. Dit kan de pH-waarde van je vagina verstoren en net voor infecties zorgen. Lauw water is het beste!
Kies de juiste outfit.
Het kan je gynaecoloog natuurlijk echt niet schelen hoe stijlvol jij binnen komt gewandeld, maar dat wil niet zeggen dat je niet na hoeft te denken over je outfit. Kies namelijk iets uit wat comfortabel is voor jou. Zowel om te dragen, als om uit te trekken en mee op de onderzoekstafel te liggen.
Zo kiezen sommigen voor een jurk of rok, zodat ze die gewoon kunnen opheffen eens ze hun voeten in de beugels leggen. Anderen kiezen dan weer voor een joggingbroek omdat die makkelijk aan en uit te doen is. Een croptop zouden we afraden, omdat je je dan wel heel naakt kan voelen tijdens het onderzoek. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat je iets kiest dat past bij wat jij op dat moment nodig hebt.
Schrijf al je vragen en bedenkingen op.
Als iemand je vraagt wat je favoriete film is, vergeet je plots alle films die je ooit gezien hebt. Als een gynaecoloog vraagt wat je klachten, vragen of bedenkingen zijn, heeft je brein soms dezelfde reactie. Om te voorkomen dat je niet meer weet wat te zeggen, schrijf je alles dat je wil zeggen of vragen best op voorhand op. Zo haal je alles uit je afspraak.
Neem iemand mee die je vertrouwt.
Als het te moeilijk is om alleen te gaan, kan je er altijd voor kiezen om een vertrouwenspersoon mee te nemen. Denk aan je partner, je mama, je zus of je beste vriendin. Of die persoon mee binnen gaat tijdens de afspraak zelf of in de wachtkamer blijft zitten, kan je dan op het moment zelf nog beslissen aan de hand van hoe je je voelt.
Breng afleiding mee.
Doktersafspraken durven al eens uit te lopen, dus het laatste wat je wil is een halfuur met je duimen moeten draaien. Breng dus iets mee dat je kan entertainen als je toch zou moeten wachten. Dat kan een boek zijn, een sudoku of gewoon je gsm. Als je graag op TikTok wil scrollen, raden we wel aan om oortjes of een hoofdtelefoon mee te nemen. Andere mensen in de wachtkamer zitten misschien wel liever in stilte.
Wees eerlijk over je zenuwen.
Een zorgverlener is precies dat: iemand die voor je zorgt. Dus wees gerust eerlijk over je zenuwen tegen je gynaecoloog. Als je niet goed weet waar je je aan kan verwachten, is het altijd goed om uitleg te vragen. Vertel het ook meteen als het je eerste keer zou zijn, zo weet de gynaecoloog zelf dat dit allemaal nieuw voor je is. Vaak kan hij/zij/die je dan al pratend doorheen de afspraak leiden en vallen de meeste zorgen al snel van je af.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier