Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
minder boos
© Raychan via Pexels

Wie heeft er nood aan een paar anger management-tips?

9 tips om minder (vaak én snel) boos te zijn

De redactie

Woede is een slechte raadgever, maar soms kan boosheid ook nuttig zijn. In Het BOOSboek haalt Flamend historische voorbeelden aan: geen Franse Revolutie zonder volkswoede. Ook in de literatuur is woede een drijfveer, zowel voor auteur als personage. In de Ilias bezingt Homeros de wrok van Achilles en twintigste-eeuwse schrijvers als Gerrit Komrij maakten van de polemiek een deugd.

Maar wie geen opstand leidt of epos schrijft, wil wellicht toch wat minder boos leren worden of minder vaak of hard in colère schieten. Dat kan met de drie C’s uit de cognitieve gedragstherapie of nog makkelijker, met onze anger management-tips:

Tel tot tien.

Het reptielenbrein mag dan een fabeltje zijn, soms reageren we te impulsief. Een time-out kan je irritatie doen wegebben en voorkomen dat je dingen zegt waarvan je later spijt krijgt wanneer een van je medepassagiers zich misdraagt op het vliegtuig.

Maak ik-statements.

Wanneer we nijdig zijn, leggen we de schuld graag bij een ander: ‘Jìj doet nooit iets in huis!’ Probeer je in zulke situaties te beperken tot ik-statements: ‘Ik vind het jammer dat jij de afwas niet hebt gedaan.’ Komt veel minder kwaad over.

Relativeer.

Sommige zaken zijn je woede waard – leugens, ­bedrog, oorlog en de klimaat­opwarming, bijvoorbeeld. Andere dan weer niet. Probeer hoofd- van bijzaak te onderscheiden. In het grote geheel is dat uurtje in de file misschien niet het einde van de wereld.

Accepteer.

Een bekend gezegde luidt: accepteer de dingen die je niet kan veranderen en verander de dingen die je niet kan accepteren. Pas dit adagium toe op dingen die je boos maken. Kan je de zaken niet veranderen, leer ze dan te accepteren.

Schiet in actie.

Soms kan of mag je de dingen niet accepteren. Denk aan onrecht dat jou of een ­ander wordt aangedaan. Ventileer je frustratie en zoek naar een oplossing. Zo verdwijnt je boosheid én voorkom je erger in de toekomst.

Probeer mindfulness.

Van ademhalingsoefeningen tot ­meditatie, mindfulness kan helpen om je woede te beheersen, of beter nog: te laten varen. Online vind je heel wat eenvoudige oefeningen en gratis apps waarvoor je geen zenboeddhist hoeft te zijn.

Ga sporten.

Mindfulness niet je ding? Dan helpt sporten misschien. Fysieke inspanning verzet je gedachten en helpt om je woede te kanali­seren. Onderzoek wijst uit dat boze mensen harder kunnen lopen en meer gewicht kunnen tillen. Let’s go!

Leer ermee lachen.

Humor is het beste medicijn, ook tegen woede. Probeer dus de hilariteit van de situatie in te zien. Je partner is de vuilniszakken vergeten buitenzetten? Je collega heeft je lunch opgegeten? Je zus is je verjaardag vergeten? Hahaha!

Vloek eens goed.

Soms is je rancune zo groot dat geen mop of mindfulnessapp kan helpen. In dat geval kan het opluchten om eens goed te vloeken. Doe dat het liefst niet in een openbare ruimte de trein of kantoor zijn een no-go – maar thuis of in de auto, g*dverd*mme ja!

Tekst: Catherine Kosters

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '