
+ zo begin je er effectief aan in plaats van er alleen maar over te praten!
Zo kies je de juiste self-careroutines voor jou
Iedereen is anders en self-care is heel persoonlijk, dus wat voor de een werkt, kan voor de ander minder effectief zijn. Het begint dus allemaal met jezelf beter te leren kennen. Met deze stappen word jij je bewuster van je behoeften en energieniveau.
- Luister naar je lichaam en hoofd. Neem regelmatig de tijd om te reflecteren. Voel je je vaak moe, emotioneel uitgeput of gestrest? Welke gebieden hebben de meeste aandacht nodig: fysiek, mentaal of emotioneel?
- Probeer verschillende self-care-activiteiten uit om te ontdekken wat werkt voor jou. Misschien voel je je opgeladen na yoga, terwijl een ander beter reageert op een keihard bokssessie of een avondje op café met vriendinnen.
- Wees consistent. Self-care heeft de grootste impact als het een vast onderdeel van je dagelijkse routine wordt. Het zijn vaak net de kleine, dagelijkse gewoontes die na verloop van tijd het grootste verschil maken.
- Pas je routines regelmatig aan. Er kan een groot verschil zitten tussen wat je nu nodig hebt en wat je over een paar maanden nodig hebt. Blijf flexibel en stem je self-care af op de fase van je leven waarin je zit. Soms heb je meer rust nodig, soms juist meer uitdaging.
En… Actie!
Iedereen heeft het tegenwoordig over self-care en self-love. En toch zitten er nog altijd te veel mensen met een pover zelfbeeld en hopen stress. Erover praten is zeker belangrijk, maar het is stilaan tijd voor meer boemboem dan blabla. Met deze tips doorbreek je dat patroon en maak je de shift van praten naar doen.
Herken je patronen.
Vraag je af waarom je self-care steeds uitstelt. Vaak ligt het aan drukte of schuldgevoel. Door dat te herkennen, kan je bewust actie ondernemen.
Maak het praktisch en klein.
Begin met kleine, haalbare acties. Het idee dat self-care groots moet zijn, zorgt ervoor dat we afhaken. Begin bijvoorbeeld met twee minuten ademhalingsoefeningen of een korte wandeling, zodat het makkelijker wordt om tijd in te plannen.
Stel prioriteiten.
Zie self-care als een investering in jezelf, niet als een luxe. Als je batterij leeg is, kan je ook niet optimaal presteren in je werk of privéleven. Geef het dezelfde prioriteit als werkafspraken of gezinstaken.
Verander je mindset.
Vaak zien we self-care als iets wat we later kunnen doen, na al onze verplichtingen. Maar als je wacht tot je alles hebt afgerond, komt dat moment er nooit. Erken dat je nu tijd nodig hebt voor jezelf.
Maak er een gewoonte van.
Consistentie is key. Het opnemen van self-care in je dagelijkse routine, hoe klein ook, zorgt ervoor dat het een automatisme wordt. Begin je ochtend bijvoorbeeld met een glas water of eindig je dag met een rustige ademhalingsoefening.
Verban het schuldgevoel.
Velen voelen zich schuldig als ze tijd aan zichzelf besteden terwijl ze ‘nuttigere’ dingen zouden kunnen doen. Maar je kan niet voor anderen zorgen of optimaal functioneren als je zelf uitgeput bent. Self-care is geen egoïsme, het is zelfbehoud.
Beloon jezelf voor kleine successen.
Als je tijd maakt voor self-care, hoe klein de actie ook is, geef jezelf dan een compliment. Positieve bekrachtiging motiveert immers om door te gaan en zorgt dat je meer routine creëert.
Zoek steun in je omgeving.
Bespreek met je vrienden of familie hoe belangrijk self-care is en moedig elkaar aan. Het helpt om te weten dat je niet alleen staat in je pogingen om beter voor jezelf te zorgen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier