Van ongemakkelijke vragen stellen tot je eigen normen aangeven.
6 concrete tips om stereotypen over vrouwen niet zomaar aan je te laten passeren
Stereotypen over vrouwen zijn diepgeworteld in onze samenleving en verschijnen jammer genoeg vaak zonder dat we er iets op durven zeggen. Toch is het doorbreken van deze stereotypen superbelangrijk én eigenlijk niet zo moeilijk als het lijkt. Met deze zes concrete tips laat je die stereotypen niet zomaar aan je voorbijgaan.
Met de campagne ‘Let’s talk about sekse’ roept FURIA vzw op om meer te reageren op stereotypes over vrouwen. Met deze tips neem je alvast die eerste stap.
Stel (ongemakkelijke) vragen.
Het stellen van schijnbaar eenvoudige vragen zoals ‘Wat bedoel je daar precies mee?’ of ‘Waarom zeg je dat?’ dwingt anderen om na te denken over hun uitspraken. Awkward, hoor ik je zeggen? Misschien een beetje, maar die onverwachte vraag zal de persoon in kwestie wél doen nadenken over wat ie net zei. Zo zien ze misschien sneller dat de impact van hun woorden vaak groter is dan ze beseffen.
Hou een spiegel voor.
Draai de rollen om tussen mannen en vrouwen door vragen te stellen zoals ‘Doen we ook zulke uitspraken over mannen?’ of ‘Hoe zou het zijn als vrouwen zich op dezelfde manier zouden gedragen?’ Zelf gaan ze die spiegel niet voorhouden, maar als jij het doet krijgt die persoon misschien andere inzichten.
Benoem het probleem.
Als iemand in stereotypen vervalt, aarzel dan niet om die te benoemen. Vanuit je eigen perspectief aangeven dat bepaalde uitspraken of situaties niet oké zijn, kan anderen bewust maken van hun woorden en acties. Als je hen meteen duidelijk maakt dat ze stereotypend denken, kunnen ze hun woorden ook niet verdraaien.
Wees educatief.
Blijf eerder educatief dan defensief in je reacties. Door confrontatie te vermijden zal je mening waarschijnlijk veel serieuzer genomen worden.
Geef je normen aan.
Laat bij het horen van stereotyperende uitspraken aan je gesprekspartners weten dat je andere normen en waarden hanteert. Dit benadrukt dat je het niet eens bent met de geuite stereotypes en het kan anderen aanmoedigen om hun denkwijzen te herzien. Wedden dat je niet de enige bent die er niet zomaar mee akkoord gaat?
Verduidelijk rollen.
Als mensen anderen aanspreken vanuit stereotiepe redeneringen, maak dan duidelijk welke rol zij werkelijk hebben. Dat zonder noodzakelijk de denkfout aan te wijzen. Corrigeer bijvoorbeeld heel casual wanneer iemand over een arts zegt ‘hij is onderweg’ dat het even goed een ‘zij’ kan zijn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier