Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Ben jij een echte overthinker?

8 tips om te stoppen met alles te overanalyseren

Je kent het wel. Je kruipt ‘s avonds in je bed en je begint de hele dag te overanalyseren. Of je bent bezig met die belangrijke schooltaak en hup, je denkt weer na over je crushDon’t worry, hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om te stoppen met piekeren!

Ben jij een overthinker? Doe de test


(maar overanalyseer het resultaat niet)

  • Twijfel jij vaak aan jezelf?
  • Heb jij soms het gevoel dat je je gedachten niet stil kan leggen?
  • Ben je geneigd om dingen persoonlijk te nemen?
  • Ben je een perfectionist?
  • Schrikt het onbekende je af?
  • Lig je ’s nachts vaak wakker?


Antwoordde je op bovenstaande vragen telkens ‘ja’? Dan mag je stoppen met analyseren, want dan is het wel erg duidelijk: jij overanalyseert.

8 tips om overanalyseren af te leren

1. Aanvaard wat geweest is.


Je kan de tijd niet terugdraaien, ook al zou dat soms handig zijn. Wou je dat je iets op een andere manier had aangepakt? Had je nog graag dit of dat gezegd? Leuk, maar denk daar gewoon volgende keer aan en laat het deze keer los.

2. Leid jezelf af.


Als je urenlang op een stoel voor je uit zit te staren, kunnen je gedachten heel makkelijk met je aan de haal gaan. Als je actief bezig bent, is dat moeilijker. Genoeg om te doen: bel een vriendin, lees een boek, leg een puzzel, doe de was, luister muziek… Doe alles, behalve piekeren.

3. Kies.


Als je niet goed weet hoe je moet handelen in een bepaalde situatie, moet je gewoon kiezen. Ga voor de korte pijn. Beslis om het op die ene manier te doen en accepteer de gevolgen van die keuze. Blijkt het een slechte keuze? Maak het dan weer beter.

4. Vraag je niet af waarom iets is gebeurd, maar vraag je af wat je eraan kan doen.


Je gepieker gaat waarschijnlijk eerder over de gevolgen van een situatie dan over die situatie zelf. Hoe zullen anderen reageren? Als je het probleem gewoon aanpakt, wijst alles zich vanzelf uit en hoef je dus niet te piekeren.

5. Ontspan.


Hoe relaxter je bent, hoe relaxter je zal omgaan met problemen.

6. Schrijf je gedachten van je af.


Door op te schrijven wat je denkt en voelt, kan je alles onder woorden brengen, het probleem van op een afstand bekijken en misschien wel relativeren.

7. Kijk je angst in de ogen.


Piekeren helpt je misschien om met angsten om te gaan. Maar hoe meer je piekert, hoe groter de angst. Vraag je liever af waar je net bang voor bent. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Waarschijnlijk zal blijken dat de situatie misschien wel akelig is, maar dat je er mee kan leven – zonder die situatie te overanalyseren.

8. Doe af en toe aan zelfreflectie.


Dingen overanalyseren werkt niet productief, maar nadenken over jezelf, over hoe je zaken anders kan aanpakken en over hoe je eventuele valkuilen kan herkennen, is wel productief.

Tekst: Nele Reymen – met dank aan klinisch psycholoog Nathalie Cardinaels (de-meiboom.be).


Lees ook:

Partner Content

' ' ' '