'De belangrijkste boodschap? Jij bepaalt zélf wanneer iemand bij jou over de schreef gaat.'
Kreeg jij te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Dit adviseren experts
Volgens een grootschalige studie in België komt bijna twee derde van onze bevolking ooit in zijn leven in contact met seksueel grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook. Therapeuten Myriam Braem en Michaël Veltens geven waardevol advies mee voor slachtoffers, zodat zij de eerste stappen kunnen zetten in hun heling en hersteltraject. Want de nood bij slachtoffers aan hulpverlening en ondersteuning is groot.
Myriam Braem is therapeut traumaseksuologie en werd helaas zelf op vijfjarige leeftijd seksueel misbruikt. Michaël Veltens is naast therapeut ook nog klinisch seksuoloog. Samen lanceerde het duo recent het taboedoorbrekende concept ‘Samen getuigen‘, waarbij lotgenoten van seksueel misbruik samen kunnen komen in groepstherapie. Hun initiatief is uniek in België.
Beiden staan al een tijdje in het werkveld en hebben ervaring met het begeleiden van ‘survivors’, een positiever woord voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mede door schaamte, schuld en het taboe rond het onderwerp vinden survivors het vaak heel erg moeilijk om met hun verhaal naar buiten te komen. Daarom geven Myriam en Michaël waardevol advies over hoe je als overlever die eerste stappen kan zetten naar het vinden van de juiste ondersteuning en hulpverlening.
Jij bepaalt zélf wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is.
Alles wat te maken heeft met ongewenst gedrag met een seksuele connotatie, kan gezien worden als seksueel grensoverschrijdend. De focus ligt tenslotte altijd bij jouw eigen ervaring. ‘Bij seksueel overschrijdend gedrag moet de focus liggen op het slachtoffer, of liever gezegd de survivor. Wat dat gedrag ook is: als het schaadt, dan schaadt het‘, aldus Michaël.
Het gaat niet om hokjesdenken, het gaat om wat de overlever ervaart als grensoverschrijdend.
Myriam Braem
Therapeut en ervaringsdeskundige in traumaseksualiteit
Volgens Myriam oordelen we zelf nog te vaak over andermans ingrijpende ervaringen. ‘We hebben de neiging om voor een ander te beslissen dat zij niet geraakt kunnen zijn door wat iemand anders hen aandeed. Maar het gaat niet om hokjesdenken, het gaat om wat de overlever ervaart als grensoverschrijdend.‘ Daaronder kunnen heel wat gedragingen vallen, zoals stalken, voyeurisme, verkrachting, seksuele intimidatie, sexting, ongewilde aanrakingen of opmerkingen... De belangrijkste boodschap? Jij bepaalt zélf wanneer iemand bij jou over de schreef gaat.
Kom ervoor uit.
Aan je eigen hersteltraject beginnen na zo’n trauma is allesbehalve gemakkelijk. Zo voelen survivors zich vaak zélf schuldig of worden ze overweldigd door schaamte. Myriam legt uit hoe dit in elkaar zit: ‘Enerzijds krijgen ze dit schuldgevoel aangepraat door hun dader(s) met uitspraken als ‘Je verzette je toch niet?’ of ‘Je vond het toch fijn?’. Anderzijds creëren survivors die schuldgevoelens zelf, uit angst om opnieuw slachtoffer te worden’, legt Myriam uit.
Ook schaamte drukt op de rem om over zo’n ingrijpende ervaring te praten. ‘Veel survivors voelen zich bezoedeld en denken dat dit aan hen te zien is. De angst om als persoon alle waarde te verliezen in het oog van de anderen, zorgt ervoor dat de survivor zich in zichzelf terugtrekt en terechtkomt in een isolement‘, voegt Myriam toe. Hoewel schuld, schaamte en het taboe rond grensoverschrijdend gedrag ontzettend afschrikken om ervoor uit te komen, is het toch essentieel om aan je eigen traumaverwerking en hersteltraject te beginnen.
Schuldgevoel is de grootste factor die het hulp zoeken afremt.
Myriam Braem
Therapeut en ervaringsdeskundige in traumaseksualiteit
Betrek een vertrouwenspersoon in je hersteltraject.
Vrienden, familie, partners – oftewel je inner circle – zijn ontzettend belangrijke steunpilaren binnen jouw hersteltraject. Het is dan ook belangrijk dat je als survivor zelf kiest met wie en wanneer je je eigen verhaal deelt. ‘Liefst zo snel mogelijk’, benadrukt Michaël, ‘Dit hoeft in eerste instantie geen professionele hulpverlener te zijn, maar evengoed een persoon in jouw naaste omgeving. Hierdoor geraak je sneller uit je isolement en hoef je je ingrijpende ervaring niet meer alleen te dragen.’
Het is oké dat je je zo voelt, het is niet oké dat het gebeurd is.
Michaël Veltens
Therapeut en seksuoloog
Herken je eigen overlevingsmechanismen.
Na een trauma te hebben meegemaakt, komt het vaak voor dat survivors manieren zoeken om daarmee om te gaan. Dissociatie (het loskoppelen van je denk- en leefwereld, red.) is dan ook één van de meest voorkomende overlevingsmechanismen bij slachtoffers. Door laagje per laagje hun trauma in te kapselen komen ze in een overlevingsmodus terecht en moeten ze niet niet naar binnen kijken. Maar ook dat weerhoudt je ervan om aan de slag te gaan met je herstel.
‘Vaak gaan overlevers de oplossingen buiten zichzelf zoeken. Maar hoe gek het ook mag klinken; daar waar de pijn ligt, liggen ook de oplossingen‘, legt Michaël uit. Met haar eigen ervaring, kan Myriam dit alleen maar bevestigen: ‘De enige weg naar heling en herstel is de weg ernaar toe.’
Geef niet op in je zoektocht naar de juiste hulpverlening.
Michaël bevestigt dat slachtoffers vaak al een lange weg hebben afgelegd naar het zoeken van de juiste hulpverlening voor het verwerken van een seksueel trauma. ‘Het is niet jouw schuld wanneer een hulpverlener er met jou niet makkelijk over kan praten’, maakt hij duidelijk. ‘Praten over seks is moeilijk, maar zo belangrijk. Want als je niet kan benoemen wat je moet benoemen, dan wordt het wel heel moeilijk.’ Het vinden van een juiste match met een verlener bij wie je je veilig voelt, is ook weer belangrijk om het meeste uit je begeleiding te halen.
‘Begrip en erkenning zijn zo belangrijk. Blijf er niet mee zitten en praat erover. Al is je verhaal één, twee of drie keer niet goed onthaald geweest, geef je zoektocht niet op. Misschien is het nét die vierde hulpverlener die jou wel dat veilige gevoel kan geven en diepgaande know-how heeft over de gevolgen en het herstelproces van seksueel grensoverschrijdend gedrag.’
Maak contact met lotgenoten.
Michaël en Myriam merkten dat hun cliënten nood hadden aan contact met lotgenoten. Daarom bundelde het duo de krachten om een groepstherapieproject voor survivors op te starten, genaamd Samengetuigen.
‘In zo’n groepstherapie schuilt een enorme kracht, al is het maar (h)erkennen dat iemand anders ook zoiets heeft meegemaakt als jij’, motiveert Michaël. En ook Myriam kan de positieve impact van het werken in groep niet genoeg benadrukken: ‘Zo’n groepstherapie zorgt ervoor dat je als survivor kan thuiskomen bij jezelf maar ook bij anderen. Zo komen we in groep van een onmacht naar een kracht.’
Heb je nood aan een luisterend oor of heb je vragen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag? Maak anoniem contact met de hulplijn 1712 of zoek een gespecialiseerde coach of therapeut met de juiste knowhow. Ben je minderjarig? Dan kan je anoniem terecht bij nupraatikerover.be.
Voor zowel getuigen als slachtoffers van seksueel geweld, kan je terecht in gespecialiseerde zorgcentra na seksueel geweld, die jou op medisch, psychologisch en forensisch vlak kunnen bijstaan:
- In Brussel
- In het UZA in Antwerpen (vanaf 10 november 2021)
- In het UZ Gent
- In het UZ op de campus Gasthuisberg in Leuven (verwachte opening: eind 2021)
- In Luik
Meer info vind je op seksueelgeweld.be.
Trek op tijd aan de alarmbel en spreek erover met een vertrouwenspersoon in je dichte omgeving. Je hebt recht op hulp en ondersteuning.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier