Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Toxic positivity
© Pexels

Tip: let op voor mensen die zeggen dat het 'altijd erger kan'.

Wanneer alles rozengeur en maneschijn moet zijn: zó herken je ‘toxic positivity’

Annelies Hart

‘Only good vibes allowed’, ‘niet huilen, je hebt zoveel om blij over te zijn’. In een slecht moment heeft iemand dit soort uitspraken zeker al eens tegen je gezegd. En waarschijnlijk voelde jij je daar alleen nog slechter door. Dat heeft een reden, want soms is te veel positiviteit ook niet goed. Dit is hoe je toxic positivity herkent.

Iedereen heeft positiviteit nodig in zijn of haar leven, maar soms is trop ook gewoon te veel en kom je in aanraking met toxic positivity. Mensen die giftig positief zijn, hebben het gevoel dat alles moet draaien om je goed voelen en het leven van een zonnige kant bekijken. Dat is in theorie heel mooi, maar de giftige kant houdt in dat ze hun negatieve emoties verbergen en zelfs negeren.

In een artikel voor The Psychology Group, leggen psychologen Samara Quintero en Jamie Long uit wat die vorm van positiviteit nu precies inhoudt. Het is namelijk veel meer dan het glas altijd maar halfvol te willen zien. Zij definiëren toxische positiviteit als een ‘overdreven overgeneralisatie van een gelukkige, optimistische toestand in alle situaties’. Volgens hen resulteert deze toestand dan ook in ‘ontkenning en minimalisering van de authentieke menselijke emoties’. Giftige positiviteit kan dus schadelijk zijn voor je eigen lichaam en geest, maar ook voor die van anderen.

Niemand is graag negatief, maar soms krijg je nu eenmaal te maken met gevoelens die niet zo fijn zijn. Dan is het eigenlijk zelfs beter om te klagen, huilen en rouwen. Als je de dingen opkropt, kan dat namelijk veel stress veroorzaken voor je lichaam en geest.

Samara Quintero en Jamie Long

Psychologen

‘Niemand is graag negatief, maar soms krijg je nu eenmaal te maken met gevoelens die niet zo fijn zijn. Dan is het eigenlijk zelfs beter om te klagen, huilen en rouwen. Als je de dingen opkropt, kan dat namelijk veel stress veroorzaken voor je lichaam en geest‘, aldus de psychologen op website Well and Good. ‘En als je aan een vriend of familielid zegt dat ‘alles gebeurt met een reden’ wanneer ze net door een zware relatiebreuk van hun leven gaan, is de kans klein dat hij/zij je dankbaar zal zijn.’

7 tekenen van giftige positiviteit

  1. Je echte gevoelens verbergen of negeren.
  2. Volhouden dat je je er ‘gewoon over moet zetten’.
  3. Je schuldig voelen als je negatieve gevoelens ervaart.
  4. Andermans negatieve gevoelens minimaliseren met goedbedoelde raad of positieve quotes.
  5. Iemand zeggen dat het ‘altijd erger kan’ in plaats van zijn/haar gevoelens te erkennen.
  6. Anderen een schuldgevoel aanpraten wanneer ze hun gevoelens delen.
  7. Dingen die je dwarszitten wegschuiven met uitspraken als ‘het is wat het is’.

Gelukkig is giftige positiviteit geen vreselijke zonde en kan je er redelijk makkelijk iets aan doen eens je je ervan bewust bent. ‘De wereld zit vol optimisten en pessimisten, een delicaat evenwicht van licht en donker. Wat wij als deskundigen vragen is dat je erkent dat donkere wolken daadwerkelijk bestaan. Probeer niet elke tegenslag te ontwijken met een positieve quote, maar ga eerder voor een: “Ik zie je en ik ben er voor je.” En dat mag gerust ook tegen jezelf zijn.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '