Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
toxic werkplek
© Simon Abrams via Unsplash

En zo zou het er wél aan toe moeten gaan op de werkvloer.

AHA: zo herken je een toxische werkplek

Hoe heerlijk zou het zijn, een wereld waarin je alles zelf in de hand hebt? Helaas is dat niet zo realistisch. Er zijn immers factoren buiten jezelf die van je werkplek een veilige haven maken waarin jij jezelf kan zijn. Deze signalen geven aan of je werkplek jouw ware ik zal omarmen, en wat de rode vlaggen van een toxic werkomgeving zijn.

Voel jij je niet altijd helemaal welkom of op je gemak op de werkvloer? Dan is de kans groot dat één of meerdere van deze rode vlaggen op je werkplek wapperen. Zo herken je ze meteen.

Gebrek aan transparantie.

Als belangrijke beslissingen achter gesloten deuren worden genomen en er minimaal over wordt gecommuniceerd, kan dat wijzen op een cultuur van wantrouwen. Je voelt je dan ­vanzelfsprekend vaak ongemakkelijk, terughoudend en soms zelfs angstig, waardoor je niet jezelf kan zijn.

Discriminatie en vooroordelen.

Elke vorm van discriminatie of vooroordelen, of die nu subtiel of in your face is, is een grote rode vlag. Van ongepaste grappen tot het systematisch uitsluiten van bepaalde groepen of mensen: als je merkt dat er geen actie wordt ondernomen tegen discriminerend gedrag, is het duidelijk dat je je op die werkplek niet veilig kan voelen om jezelf te zijn.

Micromanagement.

Als leidinggevenden je voortdurend controleren en je geen autonomie geven, kan dat je zelfvertrouwen en creativiteit ondermijnen. Micromanagement geeft je het gevoel dat je niet vertrouwd wordt, wat ervoor zorgt dat je je niet vrij voelt om je te uiten en je eigen werkwijze te volgen.

Onrealistische verwachtingen.

Een baas die onrealistische verwachtingen stelt, maar je in ruil helemaal niet ondersteunt, is een gigantische bron van stress en zelfs burn-out. Het geeft je het gevoel dat je constant moet presteren zonder dat er ruimte is voor fouten of persoonlijke groei, wat ten koste gaat van je ­welzijn en je gevoel van acceptatie.

Green flag

Natuurlijk is het lang niet overal kommer en kwel. Aan deze tekenen herken je een gezonde en warme werkplek!

Open communicatie- en feedbackcultuur.

Een werkplek waar open communicatie en feedback in alle richtingen wordt aangemoedigd, is een goed teken. Krijg je regelmatig constructieve feedback en wordt er ook om jouw inbreng gevraagd? Voel jij je vrij om je ideeën en zorgen te uiten zonder angst voor negatieve gevolgen? Kan je eerlijk je mening delen met collega’s én leidinggevenden? Dan weet je dat je je ware zelf kan laten zien. Teams die regelmatig feedbacksessies en brainstormsessies houden en ook echt met die input aan de slag gaan, zijn teams waarin een cultuur van vertrouwen en transparantie heerst.

Inclusieve cultuur.

Een inclusieve werkplek waardeert diversiteit en zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Dat betekent dat er respect is voor verschillende perspectieven, persoonlijkheden, identiteiten, achtergronden en ervaringen. Als je merkt dat je collega’s en leidinggevenden actief werken aan inclusiviteit, weet je dat je geen cookie cutter-imago hoeft te faken om erbij te horen.

Aandacht voor de work-lifebalans.

Een werkgever die een gezond evenwicht tussen werk en privé ondersteunt, begrijpt dat je leven buiten het werk net zo – understatement – belangrijk is. Dat kan zich uiten in flexibele werkuren, de mogelijkheid om thuis te werken, begrip voor persoonlijke verplichtingen, respect voor rust tijdens je vrije uren en vakanties, enzovoort. Als je je werk en privéleven in balans kan houden, ben je gelukkiger en meer jezelf op het werk.

Erkenning en waardering.

Worden je inspanningen en prestaties regelmatig erkend en gewaardeerd in de vorm van complimenten, bonussen of promoties? Prima, want erkenning zorgt ervoor dat je je gezien en gewaardeerd voelt om wie je bent en wat je bijdraagt, wat essentieel is om je authentiek te voelen op de werkvloer.

Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Heb je zelf het gevoel dat sommige aspecten nog beter kunnen op je werkplek? Ga er dan een open en eerlijk gesprek over aan met je baas of vertrouwenspersoon en vertel hen waarom je denkt dat het de werksfeer zou kunnen verbeteren!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '