Als we de horrorverhalen mogen geloven, is een zorgeloze bevalling eerder uitzondering dan regel. Maar dat is het dus níét. Maak je je zorgen over je bevalling? Watch and learn, want wij hebben geruststellende antwoorden op jouw vragen. Deze week: wat met mijn vagina na de bevalling? Zal mijn onderkant het overleven?
Dat je alleen al bij de gedachte aan die bevalling angst en onzekerheden voelt, is niet meer dan normaal. Je mag onzeker zijn. Je mag bang zijn. Maar dat alles geldt op één voorwaarde, namelijk dat je je ook laat geruststellen. Dat is exact wat wij willen doen met het antwoord op enkele vragen die de gemiddelde zwangere vrouw zich stelt, samen met gynaecologe Els Dufraimont en vroedvrouw Elke Notebaert.
Als je geen tijd hebt om het hele artikel te lezen omdat je moet bevallen, onthoud dan vooral dit: als er bij jou geen medische redenen zijn om iets anders te geloven, mag je ervan uitgaan dat een vrouwenlichaam gemaakt is om kinderen te baren. En om de wereld te domineren, maar dat is een ander verhaal.
Zal mijn onderkant het overleven?
Het is niet evident, zoveel is zeker, maar die baby geraakt er wel uit. Het moet zelfs. Soms is er gewoon een knipje of scheurtje nodig om die exit wat te vergemakkelijken.
Dr. Els Dufraimont: ‘Een knipje houdt in dat er in de zone tussen de aars en de vagina een insnijding van enkele centimeters wordt gemaakt om de opening voor de baby op een gecontroleerde manier wat groter te maken. Dankzij epidurale of lokale verdoving kan dat pijnloos gebeuren. Als die zone in verschillende richtingen dreigt te scheuren, kan een knip later voor een beter genezingsproces zorgen dan wanneer je in verschillende richtingen zou inscheuren.‘
Dankzij epidurale of lokale verdoving kan een knip pijnloos gebeuren.
‘Bij het begin van mijn opleiding werd er systematisch “geknipt”, maar ondertussen is wetenschappelijk aangetoond dat een knip weinig preventieve voordelen heeft en gebeurt dat enkel nog op indicatie. Soms wordt het gedaan om spontane scheurtjes te vermijden, omdat het noodzakelijk is voor de gezondheid van de baby of de moeder, en als er onvoldoende tijd is om de huid te laten oprekken. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer er een dringende kunstverlossing uitgevoerd moet worden omdat de harttonen van de baby aantonen dat die het benauwd krijgt.’
‘Na de bevalling wordt het scheurtje of knipje gehecht, en ook dat gebeurt onder verdoving. Op zich is zo’n knipje een ingreep die ook zal moeten genezen en waarvan vrouwen last kunnen hebben. Toch zullen we er alles aan doen om die ongemakken zo klein mogelijk te maken en te verlichten.’
Bekkenbodemspieren trainen
Om verdere vragen voor te zijn: nee, je onderkant zal er na zo’n bevalling niet uitzien als een platgetrapte biefstuk. Nee, je plast niet voor de rest van je leven in je broek wanneer je moet niezen, want die bekkenbodemspieren kan je met de juiste begeleiding van een kinesist trainen. Nee, je zal niet de rest van je leven blijven bloeden, maar wel de eerste zes tot acht weken na de bevalling. Dat bloedverlies is normaal, en belangrijker: het doet geen pijn. En ja, als je lichaam goed herstelt, zal je weer gewoon seks kunnen hebben en gekke voorwerpen in je vagina kunnen stoppen, als je dat wil.
Als je toch problemen ondervindt bij het vrijen of op andere vlakken, is het belangrijk om je gynaecoloog te raadplegen. Sommige vrouwen blijven soms uit schaamte rondlopen met zo’n probleem, terwijl dat vaak makkelijk verholpen kan worden.
Lees ook:
- 8 vroedvrouwen verklappen hun meest onvergetelijke ervaringen
- Vraag aan de vroedvrouw: wanneer moet ik me ongerust maken bij wat ik voel?
- Vraag aan de vroedvrouw: wat kan ik doen als ik bang ben voor de bevalling?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier