Wil je beginnen met lopen? Probeer dan om deze 6 fouten te vermijden
Lopen is voor velen de ideale work-out: er is geen ellenlange lijst benodigdheden, je kan het eender waar en wanneer doen, en je hebt er geen sportbuddy voor nodig (al maakt dat het sporten altijd wel aangenamer). Dus kunnen we alleen maar zeggen: doen! Maar probeer dan deze fouten wel te vermijden.
Fout nummer 1: te oude loopschoenen
Om te lopen heb je weliswaar geen materiaal nodig, maar goede loopschoenen zijn echt een must. Anders is de kans groot dat je al na enkele kilometers gigantische blaren op je voet krijgt. Weet je niet goed welk paar voor jou het beste is? Vraag dan raad aan een vriendin die vaak loopt of lees online verschillende reviews. In de toekomst kan je ook altijd eens een bezoekje brengen aan een loop- of sportwinkel. Tegenwoordig kan je gratis een loopanalyse laten maken, waardoor je de beste schoen voor jouw voet en loophouding krijgt. Zo kan je blessures vermijden.
Fout nummer 2: onrealistische doelen
Heb je geen ervaring met lopen? Loop (heb je hem?) in het begin dan niet te hard van stapel. Begin aan een rustig tempo en start met enkele trainingen per week. We hebben namelijk al snel de neiging om de lat te hoog te leggen. Gevolg? Na enkele weken zijn we het sporten beu en haken we af. Bouw beetje bij beetje je loopsessies op en vergeet ook zeker niet om je lichaam een dag rust te gunnen.
Fout nummer 3: een foute houding
Hoewel je om te lopen geen voorkennis nodig hebt, moet je wel goed letten op je houding. Er bestaat namelijk zoiets als een juiste of een onjuiste loophouding. Het probleem ligt hier vaak bij ons bovenlichaam. Veelvoorkomende fouten zijn je armen te hoog houden of ze te heftig heen en weer zwieren. Hoe moet het nu wel? Zorg ervoor dat je handen ongeveer op heuphoogte hangen. Let er ook op dat je armen niet verder naar links of rechts zwieren dan je navelbuik en hou je rug recht. In het begin voelt dit wellicht een beetje onwennig aan, maar na een tijdje merk je er niets meer van.
Fout nummer 4: je vergeet om op te warmen of te stretchen
Net zoals bij elke andere sport is het noodzakelijk om vooraf op te warmen en nadien te stretchen. Ook als je maar een korte training achter de rug hebt, kan het namelijk zijn dat je spieren stijf en stram zijn. Begin dus niet meteen te lopen, maar start met een stevige wandeling. Ook na je loopsessie wandel je best nog enkele meters en sluit je af met enkele stretchoefeningen.
Fout nummer 5: je drinkt te weinig
Omdat niemand van ons graag van die ellendige steken in zijn zij heeft tijdens het lopen, drinken we vaak – ten onrechte – niet of veel te weinig tijdens onze work-out. Maar daardoor ga je dehydrateren en dat is niet goed voor je prestaties (of je lijf). Het is dus belangrijk dat je goed drinkt voor, tijdens en na je inspanning. Drink een halve liter water een uur voor je gaat sporten. Eventueel doe je er nog een glas bij vlak voor je vertrekt. Ook tijdens je loopsessie kan het geen kwaad te drinken, zeker als je dorstig bent. Drink ook zeker voldoende na het sporten. Merk je dat je urine donkergeel is na het sporten? Dan heb je niet genoeg gedronken.
Fout nummer 6: verkeerde kledingkeuze
Toegegeven, we vinden het zelf niet bepaald gemakkelijk om te weten hoeveel kleren je nu best draagt als je gaat lopen. Je wil niet de hele tijd kou lijden, maar zitten puffen onder een dikke laag kleren is ook niet ideaal. De truc? Laagjes. Die kan je immers makkelijker uitspelen tijdens het lopen. Draag dus liever twee truitjes over elkaar dan één dikke sweater. Kies ook niet voor katoen als onderste laag, omdat dat nat blijft als je erin zweet en je zo makkelijker kou krijgt. Draag dus liever een vochtabsorberend topje onderaan. Veel loopplezier!
Nog meer zin om nu te sporten?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier