Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Nathan McBride via Unsplash

IT MUST BE LOVE: dit is waar de vlinders in je buik vandaan komen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Je hart begint iets sneller te slaan in het bijzijn van die ene persoon, je wordt licht in het hoofd als hij/zij je aanraakt en voelt kriebels in je buik bij het minste oogcontact. Jawel hoor: je bent tot over je oren verliefd. Maar waar komen die aangename vlinders in je buik eigenlijk vandaan? Wij zochten het uit!


We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat je buik heel gevoelig voor emoties kan zijn. Als je stress hebt, kunnen je darmen het al eens begeven en als je verliefd bent, fladderen er opeens een heleboel vlinders door je maag. Om te achterhalen of onze buik wel degelijk onderhevig is aan bepaalde emoties, voerde IPOS een onderzoek uit bij duizend Belgen. En wat blijkt? Hij reageert wel degelijk op onze gevoelens. En daar is natuurlijk een medische verklaring voor.

Het is het enterisch zenuwstelsel, ook wel ons tweede brein genoemd, dat die oncontroleerbare prikkels in je buik veroorzaakt. Het is een complex netwerk van miljoenen neuronen en uit onderzoek blijkt dat het volledig onafhankelijk van onze hersenen kan handelen. Dat systeem wordt door de nervus vagus (een hersenzenuw) met onze hersenen verbonden. Dat betekent dus dat er een directe verbinding is tussen de boven- en onderkant van ons lichaam.

In je hoofd


Wanneer we verliefd zijn, komen er een heleboel hormonen in onze bloedbaan terecht. Eén daarvan is adrenaline en die heeft dan weer invloed op onze maag. Het hormoon maakt ons lichaam normaal gezien klaar om te vechten of vluchten en in zo’n situaties moet ons lichaam heel snelle keuzes maken. Omdat we onze buik in een stresssituatie minder hard nodig hebben dan ons hart of onze longen, zal de bloedtoevoer naar je buik afnemen. Ons lichaam schakelt over naar een soort veiligheidsmechanisme en het bloed zal ergens anders naartoe gestuurd worden.

Die plotselinge veranderingen nemen onze hersenen dankzij het enterisch zenuwstelsel meteen waar. Ons brein raakt verward, waardoor we die rare tintelingen in onze buik waarnemen. Hoe komt het dan dat we in een andere stressituatie geen kriebels, maar juist een knoop in de maag voelen? Onze hersenen staan op een soort verliefdheidsmodus, waardoor we lichamelijke veranderingen anders waarnemen. Moraal van het verhaal: vlinders vliegen helemaal niet in je buik, maar wel in je hoofd!

Meer weetjes:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '