1. Neem je verantwoordelijkheid.
Een oprechte verontschuldiging bestaat uit 4 belangrijke onderdelen
Het klinkt hard, maar ooit in je leven zal je iemand kwetsen. De kans is heel groot dat het niet opzettelijk is, maar dat wil niet zeggen dat je je er niet voor hoeft te verontschuldigen. Weet je niet goed hoe dat moet? Dit zijn de vier belangrijke onderdelen die elke verontschuldiging zou moeten hebben.
Neem je verantwoordelijkheid.
Als iemand gekwetst is door iets wat jij gezegd of gedaan hebt, is het meestal niet aan jou om dat te betwisten. Iedereen neemt dingen namelijk anders op en wat voor de één doodnormaal is, kan voor de ander hard aankomen. Stel dat je partner boos op je is omdat jij hem/haar/hen op een feestje in de steek gelaten hebt en enkel aandacht hebt besteed aan je vrienden, is het al een belangrijke stap om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties. Dit kan zo simpel zijn als: ‘ik heb inderdaad amper aandacht aan je besteed’. Door deze bevestiging van de feiten, zonder waarde-oordeel, voelt de ander zich meteen gehoord.
Toon empathie.
Zelfs al was het niet jouw bedoeling om iemand een bepaald gevoel te geven, is het goed mogelijk dat je woorden of acties wel dat gevolg hadden. Luister dus naar hoe die persoon zich voelt of voelde, zodat je je kan inleven in hun standpunt en waai de gevoelens niet zomaar weg. De beste manier om empathie te tonen, is door net dieper in te gaan op wat je precies gedaan hebt om de ander te kwetsen, door vragen te stellen en actief te luisteren.
Zeg letterlijk dat het je spijt.
Het is zo simpel als dit: ‘Het spijt me. Het was absoluut niet mijn bedoeling om je dit gevoel te geven.’ Het is belangrijk dat je oprecht overkomt en de focus houdt op de gevoelens van de ander. Verlies je vooral niet in hoe schuldig jij je voelt, want dan draai je de situatie naar jou toe en eindigt het met je partner/vriend(in) die jou moet troosten.
Plan voor de toekomst.
Het laatste wat jullie willen, is om deze ruzie opnieuw te hebben. Vertel dus wat je in de toekomst zal doen om een soortgelijke situatie te vermijden. Weet je niet precies hoe je dat kan doen? Vraag er dan naar. De andere persoon heeft dan de kans om je te helpen hem/haar/hen beter te begrijpen door je uit te leggen hoe die graag behandeld wil worden. Een win-win!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier