Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
energievreters
© Unsplash

Plus een paar tips om ermee om te gaan!

Vier soorten energievreters die jij vast al eens tegenkwam

Annelies Hart

Dat je als mens niet met iedereen goed overeen hoeft te komen, weten we ondertussen. Maar er zijn bepaalde personen waar je je ook beter tegen kan beschermen, en een daarvan is de energievreter. Dit zijn vier soorten mensen die meer energie uit je halen dan jij ervan krijgt, en jij vast al eens tegen het lijf gelopen bent.

Laten we meteen één iets duidelijk maken: energievreters zijn niet per se slechte mensen. Vaak hebben ze zelf niet eens door welke invloed hun gedrag op iemand anders heeft. Het is ook zo dat niet al deze voorbeelden door iedereen als storend aanzien worden. Maar als je iemand bent die makkelijk energie kwijtraakt aan een ander, is het zeker iets om voor uit te kijken.

De intimiderende.

De intimiderende is zeker de meest agressieve in de lijst van energievreters. Intimiderende mensen hebben een sterke mening die ze constant willen uitdrukken. Ze aarzelen ook niet om anderen ermee te onderdrukken, zij het bewust of onbewust. Bij dit soort mensen is er geen ruimte voor compromissen en daardoor kan hun manier van communiceren echt energie van je vreten. Het gevaarlijkste hieraan is dat je zou gaan twijfelen aan je eigen mening en jezelf minderwaardig zou gaan voelen in hun bijzijn.

De klager.

Jammer genoeg kennen we er allemaal wel eentje. Klagende mensen praten uitvoerig over hun problemen en staan niet open om te luisteren naar jouw struggles. Ze zijn ook geneigd het glas altijd halfleeg te zien en volgen bijna nooit goede raad op. Het maakt dus niet echt uit wat je zegt, want het zal hun mood niet kunnen veranderen. Voor een buitenstaander creëert dit een intens gevoel van machteloosheid, waar veel energie inkruipt.

De ondervrager.

Voortdurend vragen stellen, je mening en keuzes in twijfel trekken, en je met twijfels om de oren slaan: dat is het profiel van de ondervrager. Het is altijd fijn als iemand geïnteresseerd vragen aan je stelt tijdens een gesprek, maar in het geval van de ondervrager voelt het eerder alsof je in een misdaadfilm zit met een lamp op je gezicht gericht. Het is ook moeilijk om te achterhalen of het vragen zijn uit nieuwsgierigheid, jaloezie of behoefte aan controle. Het probleem met de ondervrager is dat hij/zij/die vaak zo hard blijft doorvragen dat je grenzen overschreden worden.

De onverschillige.

Intimidatie mocht dan wel de meest agressieve vorm van energievreten zijn, onverschilligheid is de pijnlijkste. Want als je voelt dat er iets mis is in de relatie met een onverschillig persoon, ben je meestal alleen met je gevoel. Hij/zij/die zal geen aandacht schenken aan jouw emoties of jouw mening over de situatie, waardoor je je eigen gevoelens in vraag gaat stellen. Het is ook bijna onmogelijk om de band met een onverschillig iemand te herstellen na een eventuele breuk, omdat hij/zij/die zal ontkennen dat er een probleem is.

Hoe kan je ermee omgaan?

  1. Verwijder ze uit je leven (als het echt erg is)
  2. Stel duidelijke grenzen
  3. Stel je verwachtingen bij, zodat je minder snel teleurgesteld wordt
  4. Word niet boos, vaak hebben ze zelf niet eens door welke invloed hun gedrag op anderen heeft
  5. Check af en toe eens bij jezelf of het echt hun gedrag is, of de manier waarmee jij ermee omgaat
  6. Zeg vriendelijk maar duidelijk ‘nee’, als jij geen zin hebt om tijd samen te spenderen

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '